Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2019 г.

САЩ са готови на всичко, за да спрат "Северен поток-2"

Майк Помпео: Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, насочва пари към Русия и едновременно с това вреди на Европа

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон ще направи всичко по силите си, за да спре руско-германския проект "Северен поток 2", като за пореден път не изключи възможността за налагане на санкции за компаниите, ангажирани с него.

При визитата си във Варшава Помпео е дал да се разбере, че САЩ не са готови на никакъв компромис, въпреки че Германия вече огласи намеренията си да купува повече американски втечнен газ, след като изгради съответната инфраструктура, отбелязва "Франс прес".

"Газопроводът "Северен поток-2", чието строителство започна миналата година, насочва пари към Русия и едновременно с това вреди на Европа", убеден е Майк Помпео. По думите му проектът имал определен търговски аспект, но в същото време криел и огромен риск за сигурността.  

"Мисля, че президентът Тръмп бе много ясен по въпроса, че Съединените щати ще направят всичко, което зависи от тях, европейската сигурност да бъде на първи план, що се отнася до енергийните решения", обясни държавният секретар, когато бе запитан дали Вашингтон ще наложи санкции на компаниите, които участват в изграждането на газопровода, съобщава Banker.bg.

"Ние споделяме гледната точка, че проектът "Северен поток-2" не служи на енергийната сигурност на Европа, смятаме го за неудачен и дори за вреден проект за енергийната сигурност на континента", каза на свой ред полският външен министър Яцек Чапутович.

Трасето на бъдещия газопровод, който е предвидено да удвои капацитета на първия "Северен поток", ще минава от балтийското крайбрежие на Русия до Германия. Проектът е поддържан с условия от Франция, но критикуван остро от Полша и балтийските републики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар