Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2019 г.

За Брюксел здрав, за съда - болен

Съдът е разпоредил проверка на болничния лист на Константин Каменаров, заради който делото срещу него беше отложено за шести път

Софийският градски съд (СГС) съобщи в сряда, че е разпоредена проверка на болничния лист на генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който е бил внесен в съда час преди заседанието в понеделник, (18 февруари) и е станал повод за отлагането на делото. 


Съобщението на СГС е във връзка с многобройните въпроси, които са му били отправени във връзка с информацията, появила се първо в "Сега", че ден след като представи болничен, за да не се яви на делото за шофиране в нетрезво състояние, генералният директор на БНТ Каменаров се появи на конференция в Брюксел.

Във вторник вечерта в централната емисия новини на БНТ "По света и у нас" беше излъчен репортаж за провела се в Брюксел медийна конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция. Основна тема в дискусионната част на събитието са били фалшивите новини. От репортажа стана ясно, че генералният директор на обществената телевизия е взел участие в събитието. Каменаров дори коментира пред репортер на самата БНТ по темата на конференцията: "Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност". В същото време неотдавна по БНТ2 започна предаването "Новото познание", в което тези, отричащи или подлагащи на съмнение научни факти в различни области, се представят като легитимни.

Важността на репортажа от Брюксел е в това, че само ден преди това Каменаров не се яви на съдебно дело, защото официално е в болничен заради остро вирусно заболяване. Той е представил болничен лист от 14 до 22 февруари, което стана причина за отлагане на съдебното заседание в понеделник по делото срещу него за шофиране след употреба на алкохол.

Делото е на втора инстанция в Софийския градски съд, където той обжалва условната присъда, наложена му от Софийския районен съд (СРС) през 2016 г. Софийският районен съд - 1 година и 3 месеца лишаване от свобода условно, задето е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта, установено в УМБАЛ "Света Ана".

Делото в СГС ще продължи на 13 март, освен ако съдебният състав не реши да го пренасрочи. Това е шестият път, в който то се отлага. Процесът в СГС започна през май 2018 г. и можеше да приключи за две съдебни заседания, ако не бяха отлаганията по вина на Каменаров.

Законът за радиото и телевизията ясно казва, че наличието на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода (независимо дали е условно или ефективно), е несъвместимо с поста на генерален директор на БНТ и БНР.

Наредбата за медицинската експертиза не допуска хипотеза, при която лице в болнични може да напуска страната. Дори и най-лекият режим ("свободен") допуска той да може да отиде най-много до "друго населено място в границите на Република България." Ако Каменаров е бил командирован от БНТ в Брюксел, това също е нарушение на закона, тъй като няма как някой да е едновременно в болнични и в командировка.

Според Закона за здравето болничният на Каменаров може да бъде обжалван от неговия работодател (в случая СЕМ), НОИ или НЗОК. Отделно от това прокуратурата или съдът могат да поискат промяна на мярката му за неотклонение, както и да започне проверка срещу лекаря, издал болничния лист. Заседанието на Съвета за електронни медии е утре (четвъртък) и е възможно въпросът да бъде повдигнат за обсъждане от членовете на регулатора.

През октомври 2017 г. вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че правителството започва война с фалшивите болнични, като по цитирани от него данни "една четвърт от болничните листове са фалшиви". Той постави сред най-драстичните случаи тези, при които служителите уж са болни, но в същото време са на почивка.

Едва ли твърдият подход ще бъде приложен спрямо казуса на Каменаров, чиято кандидатура за БНТ беше наложена от управляващите. А конференцията в Брюксел, на която той е участвал, е организирана от българския еврокомисар Мария Габриел, която е от ГЕРБ.

 Следващото заседание по делото срещу Каменаров е насрочено за 13 март след шесткратно отлагане от началото му през 2018 г.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар