Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2019 г.

Бокуви проблясъци

Понякога се замислям, дали пък майка му на Боку не му е хвърлила пъпа я на някоя екскурзия в Близкия Изток, я в някоя арабска шкембеджийница в София.
 
Такъв присантимант към всичко арабско не ми изглежда логичен. Освен ако там не е парата, а, както всички знаем: „Парица е царица!“.

След вчерашните снимки във всякакви пози с решените в чаршафи домакини, Боку днес, явно след тежки нощни размисли, е стигнал до следната мисъл , която е постнал във Фейсбук: „Европейският съюз трябва да се ангажира с решаването на проблемите в Африка, за да не търсят африканците спасение в Европа.“. 


Потресаващо, находчиво, интелигентно, логично, ашколсун, машаллах, аферим! Евала на майка ти, аферим на баща ти, Боку!

Колко е прекрасно, че мислиш за проблемите на Африка. И искаш Европейският съюз да им ги решава. Ама ми се натрапват в съзнанието няколко въпроса:

- България никога не е била колониална държава. Много поразии може да сме направили през историята си, ама чак в Африка не сме. И роби не сме имали. Най-вече от Африка. Не сме разработвали и ограбвали техните природни богатства. Не сме печелили на техен гръб. Изобщо, ама изобщо никакви ни няма в проблемите на Африка;

- Европа няма ли си достатъчно проблеми, създадени от собствените действия на правителствата й и на Европейския съюз, че ще тръгва да оправя и другите континенти. Цяла Европа ври и кипи, наш Боку ги натирва Африка да оправят!!!

- И Боку, Слънце златно ненагледно, ти кога оправи България, Западните Балкани, та тръгна и Африка да оправяш!?! Преди да ревеш за бедните в Сомалия, огледай българите, които се палят от глад и мизерия, преди да нададеш вопъл за правата на хората в Южна Африка, си спомни за тайните арести, които ти и шайката ти прие!!!

- И още нещо – явно за теб Африка е като селският ти двор. Ама не е. Това е КОНТИНЕНТ, даже Пекинската патица това трябва да го знае. И се състои от десетки държави, в голямата част от които проблемите са далеч по-малки от тези в България!!!

Затова по-внимателно с проблясъците. Съдейки от нахилената ти снимка вчера с шейха, си прекарал романтична нощ и си ощастливен, но това не трябва да е причина да се говорят глупости! Все пак е международен форум!




Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар