Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2019 г.

На кого му дойде акълът – на децата или на родителите

Децата все по-често избират дигиталната креативност и технологиите
 
Близо 60% от учениците у нас са избрали като извънкласни занимания тези от направленията STEM – „Дигитална креативност“, „Математика“, „Технологии“ и „Природни науки“, сочи проучване на МОН. 

Ти да видиш… 

В основата на всички тези занимания стоят математиката и компютърните умения. 

Като се сетя - едно време, щом чуех „математика“, ми се изправяше косата от формули, теореми и аксиоми, теория на вероятностите и т.н. Кадрите от МЕИ-тата стояха с години без работа, а и да си намереха работодател, то заплащането на един инженер беше смешно.

Дали бумът на дигиталната революция през последните години е причина днешните ученици да предпочитат да се занимават с технологии? Или острият дефицит на пазара на подобни специалисти? Или доста приличното заплащане? Няма значение, важното е, че децата все по-често избират дигиталната креативност и технологиите. Не е тайна, че има дефицит в ИТ индустрията. Професиите в това пространство са еднотипни, но с различни имена, някои от тях доста гръмки: класически програмисти, дизайнери и интернет журналисти, маркетинг Google Ads specialist, SEO, SEM, Community manager, специалист социални медии, дигитален продуцент.

Общото между повечето професии в дигиталния свят е, че те са добре заплатени и предлагат изключително голяма свобода на действие на хората, които ги практикуват, могат да се работят дистанционно, в някои случаи не предполагат твърдо работно време и изискват постоянен интерес и следене на новите неща в интернет пространството. Професия мечта за един млад креативен човек.

Може би учениците и техните родители са проумели, че за обявените свободни работни места повечето работодатели поставят като изискване и притежаването на дигитални умения, дори за традиционни професии. Факт е, че децата, дори от най-крехка възраст, искат да работят с компютър, да мислят на компютъра, да творят с компютъра. Децата искат компютърът да замени скучните уроци в учебниците и безкрайните тестове.

От друга страна, родителите се радват на предпочитанията на отрочетата си. Два часа седмично допълнително занимания по математика може би ще им спестят неистовите разходи за частни уроци преди кандидатстване. 


Друг е въпросът дали нивото на българското образование може да удовлетвори потребностите на подрастващите в дигиталната креативност. Дали МОН разполага с достатъчен преподавателски капацитет и ресурси в тази насока? 

Времето ще покаже.


Ива Димитрова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар