Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2019 г.

Пазарът на висшето се раздвижи

На търсенето на контакт със средното образование трябва да се гледа положително

Опашки пред деканатите, ругатни пред вратите на „Учебен отдел“, затворени телефони и намръщени академични чиновнички - картинка, с която всеки втори бивш кандидат-студент от миналия век и началото на този се е срещал. 

С годините опашките започнаха да стават по-малки и по-рехави, докато дойде моментът начумерените лели от кабинетите да подават главици и да гледат с надежда дали някой заблуден кандидат-студент не запълва със силуета си светлината в тъмния коридор.

Либерализацията на приема на български зрелостници в чужбина и влизането на България в ЕС разредиха още повече общността на мераклиите "за висшо", които избират български университети. Учебни заведения започнаха да закриват катедри и специалности, а в един момент усетиха, че е под въпрос самото им съществуване.

Дали се е случило стресването и дали е започнала коренната промяна през последните години е рано да се каже. Факт е обаче, че българските университети напъдиха чиновниците си от кабинетите и ги пуснаха по области, общини, градове, села и паланки да търсят студенти. Висши училища от Североизточна България минават с тестета тестове през гимназиите в района и на всеки издържал предлагат звезди от небето, само и само да стане негов бъдещ студент. Още преди да си взел матура можеш да си осигуриш прием по този начин в университети във Варна и Русе. Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" пък прави състезания в 16 училища и признава сертификатите на успелите за приемен изпит за университета.

Усилията на университетите да се спасят и да си намерят място в "пазара на висшето образование" не са нито смешни, нито според мен има повод да бъдат иронизирани. За градове като Шумен, Русе, а дори и Варна, съществуването на академичната общност и пребиваването на хиляди студенти е част от поминъка на местните. Студентите и преподавателите създават и образа на населените места.

На търсенето на контакт със средното образование трябва да се гледа положително, защото местните общности могат - дали манипулативно, дали със стимули за сигурно бъдеще, да ориентират наблюдавани младежи и девойки, в които виждат потенциал и да ги задържат по места. Отново в Североизтока - оттук са основните ми наблюдения, безработицата през последните години е отстъпила място на тревогата, достигаща до паника, че няма специалисти в редица сфери на икономиката, образованието и здравеопазването.

Следващият логичен ход след вербуването на студенти на зелено, още преди да са получили дипломи за средно образование, би било ангажирането на зелено на инженери, специалисти в хранително-вкусовата промишленост, учители, лекари и специалисти от IT сектора. По-далновидните компании с голям персонал и сериозни намерения за инвестиции вече го правят. 


Към останалите - съвет: купувайте висшисти, докато цената им не е скочила. Търсенето се повишава.


Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар