Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2019 г.

Чиновниците сигурно са полудели

Тежести от ДАНС и НАП

Тази седмица правителството одобри поредния годишен доклад на Съвета за административна реформа, в който като ключов проект, платен с еврофондове, е посочен Каталог "10 Епизода от живота" с услуги за гражданите и бизнеса.

Едва ли някой е виждал въпросния каталог, но пък голяма част от фирмите в страната със сигурност могат да разкажат свой епизод от контакта си с администрацията. В топ три тази година със сигурност ще се озоват две събития - новите изисквания за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба и подаването на планове за обучение на служителите по закона за мерките срещу изпирането на пари.

В първия случай се оказа, че срокът за подмяна на въпросните софтуери е твърде кратък, а изискванията - неясни и неизпълними на практика. И въпреки че финансовият министър даде отстъпка от няколко месеца, това едва ли ще реши проблема. Защото както и самите данъчни си признават – изискванията са писани като за кръчмарски бизнес, без да се помисли, че ще засегнат и хиляди други компании, които използват сложни софтуери и имат свои специфики на бизнеса.

Във втория случай, за да отчете изпълнение на евродиректива и добавяйки от себе си няколко щипки бюрокрация, държавата задължи над 100 хил. фирми, неправителствени организации и физически лица да изготвят и подадат в ДАНС планове за обучение на служителите си с цел превенция на прането на пари. Всичко това обаче се случи в кратки срокове, без информационна кампания, без мисъл може ли да се направи и проформа - като да се отчете някаква дейност. Защото както се разбра, ДАНС предлага типов план, който е достатъчно да се копира и да се върне обратно по пощата, за да се отбие номерът.


Общото между двата "епизода от живота" са кратките срокове и липсата на предварително планиране и проиграване на различни казуси и ситуации от страна на администрацията. Ако преди да поиска нещо от данъкоплатците, държавата вкара повече мисъл и комуникация със засегнатите, сроковете ще се спазят, стресът за изпълнителите ще е по-малък, а управляващите няма да трябва спешно да отлагат или променят пресните си бюрократични творения.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар