Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2019 г.

Интересът клати феса

Прави ли ви впечатление, че понякога народните представители изричат истини?
 
Не много често и сигурно неволно, но все пак се случва. 

Но понеже са свикнали да ни лъжат, без да им мигне окото, дори изречените в редки случаи истини ние смятаме за лъжа.

Ето например в четвъртък Халил Летифов от ДПС каза, че в момента една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който въобще не е актуален, а другата част от депутатите въобще не работи.

Ако развием тезата на Летифов, става ясно, че работодателят на народното представителство - тоест ние, избирателите,  плащаме заплатите на част от тях за това, че са неадекватни. А на останалите заради това, че са заети единствено със себе си.

Лично аз, ако изпадна в състоянието на коя и да е от описаните групи, веднага ще ми бъде резната заплатата или направо ще ми я спрат! И още нещо: в такъв случай няма и през ум да ми мине да си отворя устата да попитам защо са ми намалили парите.

Но за депутатите това не важи. Както се казва в един графит, пред закона всички са равни, но законът не стои пред всички, нали? Най-вече пред депутатите. И след като това е така, не е чудно защо Летифов мазно-мазно призовава същественият дебат в парламента да се води за това кой от колегите му е неадекватен и кой не работи, а не за това колко пари получават депутатите.

Въобще депутатските привилегии са единственото нещо, което поражда консенсус в парламента. И дори инцидентните екстремистки предложения да се орежат привилегиите на народните представители, светкавично биват отхвърлени и всички парламентарни групи, включително и вносителите си отдъхват. Тази например Волен Сидеров поиска напълно да се спрат парите на депутатите, които не ходят на работа. И даже припомни 2013 г. когато "Атака" предложи финансови санкции за отсъствието на депутати, но БСП ги отхвърли. Червените също могат да се похвалят със своя исторически принос в тази посока. Управляващите обаче, подкрепени естествено от ДПС, ги отрязаха и сега всички добруват. До следващия път. И така ще я карат до последно. Защото интересът клати феса.

За нас - истина, за тях - 24 - лъжа.

   Парламентарната група на ДПС винаги е на принципна позиция да не се орязват депутатските заплати

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар