Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2019 г.

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания
 
Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни. 

Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.

Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания.

Възражението на президента бяха срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка.

Това е 13-тото вето, което президентът Радев наложи на закон приет от парламента. Управляващите от ГЕРБ подкрепиха единствено ветото върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляваха от 10 на 5 г. със задна дата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар