Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2019 г.

Испания е с най-здраво население в света

Предвижда се Испания до 2040 г. да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години

Може би тайната е в гаспачото или паелята, тъй като Испания просто надмина Италия, за да стане най-здравата страна в света.

Това е според индекса Bloomberg Healthiest Country Index за 2019 г., в който се класират 169 държави според фактори, които допринасят за общото здраве. Испания беше на шесто място при предишния индекс, публикуван през 2017 г.

Още четири европейски държави са сред първите 10 през 2019 г .: Исландия (трето място), Швейцария (пета), Швеция (шеста) и Норвегия (девета). Япония беше най-здравословната азиатска нация, скочила с три места напред от проучването за 2017 г. на четвърто място и замени Сингапур, който спадна до осмо. Австралия и Израел завършват първата десетка на седмо и десето място.

Индексът класира страните въз основа на променливи величини, включително продължителност на живота, като същевременно пише „черни точки" за рискове като употребата на тютюн и затлъстяването. Той също така взема предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация.

Испания има най-високата продължителност на живота при раждане сред народите на Европейския съюз, изоставяйки в световен мащаб само след Япония и Швейцария, показват данните на ООН. Предвижда се Испания до 2040 г. да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария според Института за измерване и оценка на здравето във Вашингтон.
 

"Първичната грижа се предоставя основно от обществени доставчици, специализирани семейни лекари и медицински сестри, които предоставят превантивни услуги на деца, жени и пациенти в напреднала възраст, както и грижи при остри и хронични случаи", се посочва в прегледа на Европейската обсерватория за здравните системи и политики 2018 г. за Испания отбелязвайки спад през последното десетилетие на сърдечносъдови заболявания и смъртни случаи от рак.

Куба се намира на пет места над САЩ, което я прави единствената страна, която не е класифицирана като с „висок доход" от Световната банка, но е класирана толкова високо. Една от причините за успеха на островната нация може да бъде акцентът й върху превантивните грижи пред фокусирането на американците върху диагностицирането и лечението на болести, се казва в доклад на Американската асоциация на адвокатите за здравето, публикуван миналата година след посещението на Куба.

Сред страните от Балканите най-напред в класацията е Гърция - на 26 място, макар и да бележи отстъпление с 6 позиции. Босна и Херцеговина е на 42-ро място, следвана от Албания. Турция е 51-ва, а Македония и Сърбия делят 56-то място.


България е на 68-о място сред 169 страни в света в индекса на Bloomberg на най-здравите нации в света. Страната ни губи пет позиции спрямо предходното издание на индекса от 2017 г., когато беше на 63-о място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар