Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2019 г.

Канадската борба на ГЕРБ и БСП

Събитията в последните дни подсказват, че прокуратурата ще бъде важен участник в предизборната кампания
 
Няма съмнение, че предизборната кампания е в ход, макар и да не е обявена официално. 

С изравнени сили на старта, както твърдят социологическите проучвания, ГЕРБ и БСП като претенденти за званието победител вече изглеждат с напрегнати жили като в канадска борба. Залогът е голям и за двете страни. След толкова години на власт една загуба за ГЕРБ сега може да се окаже фатална при неизбежно натрупалите се негативи. След толкова години извън властта (ако не броим печалната на кабинета "Орешарски") още една загуба за БСП може отново да я маргинализира за дълго.

Случващото се в последните дни подсказва, че битката ще е ожесточена и ще минава през взаимни обвинения в корупция. И ще постави прокуратурата на реален тест за намесата й в политическите процеси. Тя именно откри предизборния огън на управляващите с ефектно повдигнатото, но със съмнителна състоятелност обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари от КТБ с филмите си за спряната вече TV7.

Защо само Йончева да е прала пари на КТБ от цялата финансирана с десетки милиони от същата банка телевизия има един видим отговор - сегашната й позиция на опозиционно "острие" срещу управлението на ГЕРБ. Но точно това може да доведе до обратен ефект - с припомнянето на приноса й за "Кумгейт", неудобните въпроси за работата на АПИ в скандалите с пътищата или за строителството на оградата по турската граница.

Междувременно специализираната прокуратура беше обърната кръгом пак от Йончева - да разследва министъра на културата заради смятания от управляващите за отминал скандал около строителството на столичното ларго. Европейското финансиране и докладът на финансовата инспекция сега може да затруднят повторното му замитане.

Ред е на ГЕРБ в следващите дни да насочи държавното обвинени срещу видна за БСП фигура. Докато оздравителният ефект от тази престрелка потъне във въпроса какъв всъщност е изборът.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар