Зима

Зима
Пролет

4 март 2019 г.

Украйна се страхува, че ще загуби целия транзит на природен газ заради „Северен поток-2“ и „Турски поток“

Директорът на „Нафтогаз“ предлага да бъдат допуснати чуждестранни компании до управлението на газотранспортната система на Украйна
 
Украйна се страхува, че ще загуби целия транзит на природен газ заради „Северен поток-2“ и „Турски поток“, а заедно с това и сдържащия фактор срещу „руската агресия“, заяви ръководителят на компанията „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

"Осъществяването на „Северен поток-2“ ще превърне газотранспортната мрежа на Украйна в ненужна", каза той в интервю за украинския „5 канал“.

„Ние ще загубим целия транзит, защото съществува още и „Турски поток“, който е много вероятно да бъде построен и пуснат в експлоатация в края на 2019 г.“, посочи Коболев.

Той смята, че така Украйна ще загуби сдържащия фактор срещу „руската агресия“, след като „Северен поток 2“ бъде пуснат в експлоатация. „Този газопровод трябва да бъде анализиран не от гледна точка на загубата на пари, а от гледна точка на военния риск“, каза Коболев.

Това обаче няма да спре европейските компании, които ще инвестират в този проект, призна той и се обяви за „класическо партньорство“ с Европа. Директорът на „Нафтогаз“ предлага да бъдат допуснати чуждестранни компании до управлението на газотранспортната система на Украйна в замяна на инвестиции.

Договорът между Русия и Украйна за транзита на природен газ през украинска територия изтича през 2019 г. Руският заместник-външен министър Александър Панкин заяви през февруари, че Москва е готова да продължи транзита на газа само при своите условия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар