Зима

Зима
Пролет

4 март 2019 г.

Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове
 
Руската държавна корпорация Росатом е в готовност, наравно с други претенденти, да участва в конкурс за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове, заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко, цитиран от БТА.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар