Зима

Зима
Пролет

1 март 2019 г.

Бойко Борисов: България не е Троянският кон на Русия в НАТО

"България е високо ценен съюзник на НАТО, тя играе важна стратегическа роля в Черно море, в Косово и в Афганистан."


С тези думи ни похвали генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с премиера Бойко Борисов.

След разговорите на четири очи имаше и разширена среща между двете делегации, на която са били обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.


"България не е Троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса", увери Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Той изрично подчерта, че поканата към Йенс Столтенберг е дошла много преди да стане ясно, че в България ще пристигне и руският премиер Дмитрий Медведев.

Борисов каза, че за енергийни проекти на днешната среща не е ставало въпрос.

Премиерът повтори позицията си, че страните членки от НАТО трябва да са максимално подготвени за по-сериозна охрана на Черно море и винаги е бил за присъствието на кораби и катери в пристанищата, но Борисов изрази притеснение, че това може да повлияе на туризма.

По тази причина в разговорите се е наблегнало на нуждата от повече дипломация, за да не се влезе в нова надпревара във въоръжаването.

Премиерът Борисов даде и детайлна справка за участието на нашите военни в ученията на НАТО през последните години, както и за ученията на Алианса на наша територия.

"Имахме една критика и тя е, че в разходите за отбрана не сме включили пенсиите за военнослужещите", каза Борисов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар