Зима

Зима
Пролет

6 март 2019 г.

Парламентът отхвърли ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Според Радев промените ни отдалечават от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите
 
Депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно гласуваха промените в Изборния кодекс, които той върна за ново разглеждане в парламента.

Във вторник правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента, наложено върху текстове от промените в Изборния кодекс. Решението беше взето единодушно от всички членове на комисията, представители на БСП отсъстваха.

На 25 февруари президентът Румен Радев наложи вето над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според Радев промените ни отдалечават от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

"Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, но и привилегироват партийната воля пред тази на избирателите, каза още той. Промените не въвеждат критерии при определяне на секциите за поетапно въвеждане на машинното гласуване", каза Радев, като посочи, че и категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. 


Той атакува и правото на малките населени места да избират пряко местната власт.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар