Зима

Зима
Пролет

26 март 2019 г.

Бумът на новодомците

Ваденето на апартаменти на цени за свои хора на известни лица от политическия живот няма край.

Скандалът с имотите на властта удари сериозно рейтинга на ГЕРБ, а премиерът се опитва пак чрез оставки да реши или поне да минимализира репутационните щети. 

Само че този път е малко по-сложно, защото е засегнат "строителят" на партията - Цветан Цветанов. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ едва ли ще се раздели с част от властта, чийто структури е изградил, просто така, както си тръгнаха Цачева, Колева, Първанов.

Борисов обеща да има последствия за всички участници в скандала и напомни, че разкритията за имотни придобивки на Цветанов го удрят за втори път, след като заради новината през 2010 г. за шестте апартамента не би номиниран за президент. Въпросът е на каква политическа цена ще се случи.

"БАНКЕРЪ" обобщи разкритията за политици, купили апартаменти от архитектурно-строителната компания "Артекс Инженеринг". Ако източникът на информация, който разкрива всеки ден "по лъжичка", е последователен, явно списъкът още дълго ще се актуализира.

В сградата, в която живее Цветанов, в софийския квартал "Изток" е "вграден" псалм 91 от Библията: "Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия". Надяваме се, сянката да не се превърне в чадър и разследващите да свършат добре работата си.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент с площ 240 кв.м. Имотът заема целия последен етаж на сградата „Летера“ и разполага с частен асансьор, който води до частен гараж, разкри съвместно разследване на Свободна Европа и организацията Антикорупционен фонд.

Сделката е на стойност 386 654 лева или 627 евро на кв. м. Такава е данъчната оценка на имота. Според представители на фирма „Артекс“ пазарните цени за апартаменти в сградата на годината за 2017 г. започват от 2600 евро на кв. м. и достигат до 3500 евро за кв. м. Т.е. зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил с апартамента си на цена с около 2000 евро на кв. м. по-ниска от пазарната. Цветанов е финанирал сделката като е прехвърлил два други свои имота на строителната фирма и е доплатил 100 000 лв.

И правосъдният министър Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала, се оказа с апартамент, купен от "Артекс Инженеринг". Имотът се намира в луксозна сграда в столичния кв. „Изток”. Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат. От Антикорупционния фонд изчислиха, че цената, на която Цачева е закупила жилището, е в пъти по-ниска от пазарната.

Справка в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева. Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока. Цачева коментира, че имала ангажимент да доплаща на „Артекс”. Тя сама ги е потърсила, след като е видяла изкопа на строежа в квартала, в който живее.

Според Антикорупционният фонд фирмата на Вежди Рашидов – "Рашидов Пропъртис" ООД, е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 000 евро или 580 евро на квадратен метър. В разпространена позиция до медиите, Рашидов казва, че парите му са честно спечелени и обявени публично.

Кумицата на Цветан Цветанов и зам.-министър на спорта Ваня Колева, която също подаде оставка заради скандала, е купила апартамент в същата сграда на фирма "Артекс". За разлика от кума си, тя е платила малко повече – около 1340 евро за квадратен метър. Срещу 665 000 хил. лв. Колева е купила жилище от 231 кв. м. в "Къщата на буквите", на чийто последен етаж е новият апартамент на бившия вътрешен министър. Въпреки че цената, платена от Колева, е по-висока, тя пак не достига сумите, които се искат за луксозни жилища от "Артекс".

С апартамент от "Артекс", закупен на преференциални цени, се оказа и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. След като бе разпространена информацията и той подаде оставка.

Първанов е закупил апартамент от 150 квадрата и 2 гаража с обща площ от 50 квадрата. Цената, която той заплатил за това, възлизала на 240 000 лева. Сметката показва, че цената за един квадратен метър от жилището на политика е 616 евро, която е дори по-евтина от тази, която е платил Цветанов. Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. "Изток" на ул. "Тинтява", или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

С апартамент в същата сграда няколко се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Неговият апартамент излязъл по 682 евро на квадратен метър.

Според изданието „Правен свят”, което е свързвано с Делян Пеевски след продажбата си, съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов - Елисавета Панова е купила апартамент от 172 кв. метра и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. метра, в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в "Изгрев" - съгласно справка в Имотния регистър. Продавач отново е фирма "Артекс". Сделката е за малко над 93 000 лева, което прави около 225 евро на квадрат за трите имота.

Апартаментът е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. Жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация.

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък се е сдобил с два имота на възлови места в София за много по-ниски цени от реалните. Единият се намира на около 200 метра от ул. „Латинка“, като е платил за апартамента си по 850 евро на кв. м. Оказва се от 2012 г. до днес Пламен Георгиев е придобил два апартамента, три паркоместа и един гараж, като е декларирал, че е сторил този подвиг за общо 527 095 лева.

Колко още новодомци ще излязат никой не знае...



Няма коментари:

Публикуване на коментар