Зима

Зима
Пролет

24 април 2019 г.

И твоята майка също...

Странни прилики в съдбините на Кирил Котев и Делян Добрев

Множество прилики може да бъдат отрити дори от обикновената публика между кмета на Сандански Кирил Котев и ексдепутата от ГЕРБ Делян Добрев.

На 24 април сутринта Котев даде интервю за една от националните телевизии, в което се оправда, че "няма нищо общо с хотела на майка си". Изявата му дойде след излизането от нафталина на бившия народен представител Яне Янев и изнесената от него информация, че градоначалникът въртял хотел в града с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. В своя защита кметът обясни, че не е работил в хотела и не е взимал участие в неговото управление. Но кой ще наследи въпросния хотел някой ден, е отделен въпрос.

Преди две седмици Делян Добрев хвърли оставка заради медийни публикации, че неговият "дрийм тийм" в Хасково е накупил имоти при преференциални цени. Той също се защити чрез своята майка, като обясни, че живеел в неѝния апартамент и ѝ плащал наем от 1200 лева. Дето се казва, важното е депутатското възнаграждение да не напуска семейството.

Приликите между Котев и Добрев не приключват до тук. И двамата бяха въвлечени в скандали с роднински назначения в градските управи на Сандански и Хасково. Кметът Кирил Котев оправда, че назначенията са отпреди той да стане градоначалник. Така че, според него, нямало конфликт на интереси в работата му, проверяван бил и от ДАНС по анонимни сигнали. А и неговите роднини не се ползвали с някакви привилегии...

Както Делян Добрев се познаваше със своите приближени в община Хасково от ученическите си години, така и Котев познавал Александър Манолев, който "излетя" от изпълнителната власт след журналистически разследвания, установили, че чрез подставено лице издигнал "къща за гости" с евросредства, която обаче ползвал като частна вила.

Общо е мнението на двамата, че в действията им няма нищо незаконно. По това те пък си приличат със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който допреди известно време не бе "осъзнал в каква ситуация се намира", по думите на неговия партиен шеф и ръководител на правителството Бойко Борисов.

Това му е хубавото на "Апартаментгейт". "Хванати в крачка", политиците ни получават възможност да се защитят и да дадат най-доброто от себе си. Даже сближава позициите на отделни представители на управляващите и опозицията. Например министърът на туризма Ангелкова и депутатката от БСП Елена Йончева дължат, както се оказва, имотната си благодат най-вече на близките си.

В същото време Цацаров назначава проверки. Въпреки че вече се прокарват мнения, че множеството сигнали за имотното състояние на водещи политици ще поотлежат до приключването на изборите, а после ще потънат в някое чекмедже.

 Кирил Котев, Цветан Цветанов и Александър Манолев

Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар