Зима

Зима
Пролет

24 април 2019 г.

746 къщи за гости са построени с европари

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива
 
С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова.

За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова и продължи: "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите".

По повод имота, за който се твърди, че е на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана. Самият Александър Манолев също е открит и разпитан.

Междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за въпросната къща в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати, отбелязва БТА.

Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. 


„В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

Арнаудова обаче се оплака, че от прокуратурата не получават съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. 


"Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави говорителят на главния прокурор.


Няма коментари:

Публикуване на коментар