Зима

Зима
Пролет

8 април 2019 г.

Отменят фотографска изложба в Пловдив заради хомосексуален подтекст

Изложбата е организирана от фондацията Glas, група, свързана с правата на хомосексуалистите и транссексуалните
 
Пловдив, една от Европейските столици на културата за 2019 г., беше повлечен в скандал за хомофобия, когато един от местните служители опитал да уволни ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба с хомосексуален подтекст, съобщиха от The Guardian.

Служителите в града казали, че предстоящата през юли изложба трябва да бъде отменена.

"Не искаме да я направят. И ще ги спрем, използвайки всички законни, и ако се наложи незаконни, средства", каза Александър Сиди от ВМРО.

В понеделник градския съвет ще обсъжда премахването на артистичния директор във фондация „Пловдив 2019“, Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва снимки от състояли се гей паради на Балканския полуостров заедно с концерт и дискусия по въпроса. Тя е организирана от фондацията Glas, група, свързана с правата на хомосексуалистите и транссексуалните.

"Това е същото като да проведеш гей парад в Пловдив", казва Борис Инчев от ВМРО. "Много ми е интересно какво ще стане, ако учителка направи грешката да изпрати учениците си да видят изложбата. Какво ще видят? Как ще им го обяснят?“

Куюмджиева намира намесата на общината за „грозна провокация“ и че политиката трябва да стои настрана от проекта за Европейската столица на културата. „Това сериозно може да навреди на имиджа и репутацията, които се стремим да изградим последните 5 години. Подобна намеса в програмата може да се вижда само като дискриминация и цензура“, казва тя пред The Guardian.

“Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябва да са с приоритет“, казва Евелин Парасков, заместник-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той подкрепя отстраняването на Куюмджиева заради проблем при харченето на общински средства за проекта.



Няма коментари:

Публикуване на коментар