Зима

Зима
Пролет

23 април 2019 г.

Европа на отечествата и Европейски съюз за хората

Да започна с това, че българите повече от 1300 години сме европейци. Със собствена, европейска държава.


И да завърша с това, че не ни е необходимо признание от други за това, че вече 13 века сме европейци.

Предизборната кампания, както винаги, се върти около личните вражди, черен пиар и оплюване на противника. И много малко от българите в края на кампанията ще кажат: Да, разбрах за какво се бори моят избраник или хората от листата, които аз съм избрал.

Понеже не мога, а и нямам достатъчно силна нервна система да изтърпя да слушам всеки един от кандидатите за Брюксел, ще кажа моето виждане за Европа:

- Искам Европа на отечествата – Европа на нациите, където думата патриотизъм и нация не са срамни и обидни. Където се ценят различията, а не се приравняват всички към един общ брюкселски стандарт. Където на първо място е народът на съответната държава, а след това Брюксел. Където националните интереси са на първо място, а Европа да е длъжна да се съобразява с волята на народите в нея. Където всяко едно решение, директива, регламент и нормативен акт, приет в Брюксел, да подлежи на ратифициране и да не е задължителен за прилагане, при нежелание от някоя държава. Искам промяна на силата на гласовете не според населението, а според държавите, като всяка държава да има еднакъв брой депутати, за да не може три държави да определят бъдещето на всички останали. Искам да виждам само българското знаме да се развява от институциите и сградите. Искам да знам, че България е над всичко!

- Искам Европейски съюз на хората – на пиедестал в ценностната система на ЕС да са не икономическите и политически интереси, а човекът – европеец. Като системата се насочи към премахване на бедността, на голямото социално неравенство, към стабилност на пенсионните и социални системи. Уравняване на стандарта на живот за всеки европеец. Общи правила за пенсионната система и гарантиране на достойна пенсия за всеки. Общи правила за обезщетенията за майчинство и детски надбавки за всички държави.

- Искам Европа на християнските ценности – цялата европейска цивилизация е основана на християнски ценности, християнството е това, което е в основата на европейските държави. Искам консервативно решаване на проблемите с мигрантите, различните религии, чужди на европейците, както и на други различия, далеч от християнските разбирания. Искам децата на Европа да се възпитават в християнски морал и ценности. Защото това е европейското. Защото това е стара Европа, това е и Европа, която аз искам.

- Искам Европа като съюз на хората и икономически съюз за бизнеса. Но не и политически. Недопустимо е в Брюксел да се определя външната и вътрешна политика на България.

- Искам Европа на икономичността – без раздутия до абсурд административен апарат и безсмислени органи. Искам ясен разчет къде отива всеки един лед от един милиард лева годишно, които даваме за Брюксел.

- Искам Европейският парламент и органите му да станат не синекурни длъжности и почетни изгнания, или начин за печелене на пари, а място, където се работи от хора, мотивирани да постигнат резултат, а не запълване на работното време с безмислици. Съжалявам, интернетът на нещата би могъл да ме развълнува едва след като някой даде обяснение защо Европа наложи избиването на животните в Странджа.

Искам... всъщност искам ЕС или да се промени, или България да не е в него. Защото освен корупцията на управляващите и ударното усвояване на еврофондовете от политиците и подставените им фирми, нищо добро не видяхме досега.


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар