Лято

Лято

1 април 2019 г.

САЩ отново изпращат „внезапно“ войски в Европа

Без предупреждение, във всеки един момент въоръжените сили на САЩ могат да дислоцират свои военнослужещи в съюзническите страни
 
Въоръжените сили на Съединените американски щати подновиха стратегия от времето на Студената война, чрез която искат да отговорят на нарастващите заплахи в Европа, предаде близкият до армията вестник Stars and Stripes, цитиран от Cross.bg.

Армията отново използва стратегията за „внезапно“ изпращане на войски в Европа. Без предупреждение, във всеки един момент въоръжените сили на САЩ могат да дислоцират свои военнослужещи в съюзническите страни, за да отговорят на заплахата – особено от Русия по източния фланг на НАТО.

През месец март пехотинците от Шести пехотен полк са провеждали учения в Тексас, когато са получили заповед незабавно да се приготвят за отиване в Полша. Седмица по-късно, близо 1500 военнослужещи вече са били разположени в Полша в разгръщане, напомнящо на Студената война. Тогава мобилизирането и изпращането в различни точки бе основна стратегия на армията в ерата на противопоставяне със СССР.

Пентагонът сега отново използва тази стратегия. Т.нар. „Динамично използване на въоръжените сили“ цели САЩ да имат готовност във всеки един момент да разгърнат своята армия в случай на необходимост. 


До промяната в стратегията се е стигнало най-вече заради анексирането на Крим през 2014 година. САЩ искат да защитят своите натовски партньори, които все повече се опасяват от въоръжено нападение от изток.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар