Зима

Зима
Пролет

16 април 2019 г.

На ход при социалистите е преференцията

Всяко зло за добро, както е казал народът. Пренареждането на евролистата на БСП от Националния съвет не е чак толкова голяма драма, колкото се опитват да я изкарат някои наблюдатели.
 
Така пренаредена тя дори стана много по-интересна от скучния списък с брюкселските чиновници на ГЕРБ. 

Да не говорим, че радостта на Бойко Борисов от "шпионин-Държавна сигурност, шпионин-Държавна сигурност" май беше доста преждевременна.

Дали се харесва на някой или не, но се оказа, че широкото ръководство на партията се опълчи на тясното и го победи. Което пък показва, че въпреки някои залитания на председателя Корнелия Нинова, нея все пак има кой да я контролира и да я плесне през ръцете, ако се налага. За разлика от някои други формации, където никой не смее гък да каже напреки на лидера.

Откакто стана председател на БСП, Нинова печелеше всички битки в Националния съвет. Е, сега изгуби една, което е нормално. А и в края на краищата важно е кой ще спечели "войната" на вота на 26 май.

Може да изглежда парадоксално, но социалистическата партия като че ли наистина излезе по-единна след 9-часовия драматичен пленум през уикенда. Наново подредената листа ще мотивира всички лагери в БСП да работят за изборна победа, тъй като всеки от тях има някакъв човек в нея, на когото държи. Освен това, заемането на второто и третото място от млади, макар и неизвестни хора, напълно се вписва в тенденцията, която Нинова налага от над две години - смяна на поколенията, подмладяване и пращане на вечната номенклатура в пенсия. В края на краищата през 2014-а и Момчил Неков не беше известен никому, но грешката "15/15" го изпрати в Европейския парламент и той се прояви като един от най-активните евродепутати в областта на земеделските политики. Така че младият Петър Витанов, народен представител първи мандат и работещата в Лондон 30-годишна финансистка Цветелина Пенкова, заместник-председател на клуб "Милениум", може да се окажат добри попадения.

Изненадата на червения пленум през уикенда не бе толкова отсъствието на Сергей Станишев от проектолистата, предложена от Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро - това се очакваше, а присъствието на избираемо място на шефа на кабинета на президента Иво Христов. Ход, който показва (или по-скоро потвърждава), че Румен Радев и БСП действат в единен фронт срещу ГЕРБ. В последна сметка и левицата, и държавният глава са опозиция на сегашната власт. Въпреки че Радев на няколко пъти се опита да се дистанцира от социалистите.

Иначе комбинацията между журналиста Иво Христов и водачката на листата Елена Йончева може да привлече доста периферни гласове на хора, които не са политически пристрастни, нито пък са фенове на БСП. Което беше и целта на Нинова, тъй като партията й има определен таван на избори – около 950 000 гласа, и няма откъде да разшири електоралната си подкрепа. Единствената възможност е чрез кандидати от гражданската квота да се привлече подкрепата на плаващите избиратели, които не са твърдо политически ориентирани.

От друга страна, европейските избори са с по-ниска избирателна активност и на тях се мобилизират основно твърдите ядра. Така че петото място на президента на ПЕС Сергей Станишев в новата листа също би трябвало да е избираемо след получените номинации от над 200 местни партийни структури.

Впрочем, оттук нататък въпросът с окончателното представителство на БСП в Европарламента ще се реши от преференциалния вот. Драматичният начин, по който беше подредена "червената" листа и фигуриращите в нея предполагат силно активизиране на тази възможност за пренареждане.

Разбира се, пленумът не мина без обидени. Първият засегнат беше досегашният евродепутат от гражданската квота Петър Курумбашев. Той се разсърдил на Нинова, която в проектолистата му предложила девето място и не я приел. Явно, този път бившият кукувец беше решил да играе на сигурно, но не му се получи.

Поразсърди се и ветеранът Янаки Стоилов, който от сигурното второ място, което му беше отредила председателката на партията, при тайното гласуване на членовете на Националния съвет "се срина" чак на дванадесето. А той беше поставен на тази избираема позиция вероятно с идеята да привлече най-крайните левичари от електората.

Накрая обидата си не скри и самата лидерка Корнелия Нинова. "Предложих пред вас листа от името на Изпълнителното бюро. Националният съвет реши друго. Няколко пъти, на последните заседания на Националния съвет, другари очакват от мен  да кажа, че поемам отговорността за тази листа и за тези избори. Щях да я нося с оставка, ако загубим. Това важеше до днес, до решението на Националният съвет, което уважавам. Оттук нататък - за резултатите от изборите носи отговорност Националният съвет. Пожелавам ви успех и съм сигурна в победата", заяви тя след края на пленума.

Реакцията е емоционална и не особено зряла за позицията, която заема. Това е една от слабостите на Нинова, с която тя не успява да се пребори вече трета година. И е лош пиар. Когато един лидер си е сложил главата в торбата, както се казва, той носи отговорност за всичко, което се случва в партията - и за победите, и за загубите.


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар