Зима

Зима
Пролет

11 април 2019 г.

Апартаментгейт – българският Рубикон

Използването на различни политически езици бе причината, която доведе до залпа на американската Аврора...
 
Страната ни се тресе от скандали, в които са замесени хората на властта. Политическото земетресение дойде след залпа на американската Аврора, както отбеляза г-н Радулов.

Прави впечатление обаче, че не се търси причината за залпа на американската Аврора.

А той залпът не дойде изведнъж. Друг е въпросът дали българските управляващи и голяма част от българските медии през годините разбираха онова, което ни говорят Вашингтон и Брюксел.

Защо мисля така?

Докладите, които Вашингтон изготвяше за България, говореха за корупция на всички нива. В България им отговаряхме, че има усещане за корупция.

От Вашингтон предупреждаваха за нарушената свобода на медиите. В България управляващите казваха, че това не е така.

Е, на американците им писна и ни казаха, че възстановяват дейността на „Свободна Европа“ за България. В България им отговориха с безразличие.

И за лудите трябваше да е ясно, че с Вашингтон не се говори и държи по подобен начин. Очевидно в България има доста обезумели хора във властта. Е, наложи се американците да задействат тяхната Аврора. И дойде апартаментгейт. Или можем да го наречем и българският политически Рубикон.

Да погледнем и разговорите ни с Брюксел.

От Брюксел ни казват, че имаме проблем с начина за образуване на досъдебни производства, с нерегламентираните предварителни проверки, както и с контрола върху прокурорските решения. В България нарекохме това прекрасен доклад за напредъка на България.

Очевидно е, че управляващите в България говорят на различен политически език от този използван в столиците Вашингтон и Брюксел. Именно използването на различни политически езици бе причината, която доведе до залпа на американската Аврора.

И като заваляха оставки, че е трудно човек да каже кога ще приключат. Но залпът на американската Аврора отекна и в системата на правосъдието и борбата с корупцията. И тук не става въпрос само за тераси и балкони.  Признанието на Дюлгеров в Специализирания съд, че той е бил притискан да дава показания, лиши от логика съществуването на тези два държавни органа. Те или трябва да бъдат закрити или трябва да бъдат изцяло обновени. Дюлгеров доказа, че това което ни говорят от Брюксел е напълно вярно.

Властта в България е объркана и не знае какво да предприеме. Едни си мислят, че трябва да организират и спечелят евроизбори. Други си мислят кого да вземат на мушка и му повдигнат обвинения и така чрез сплашване да овладеят ситуацията. И т.н.

Властта се заблуждава, че най-големият проблем пред нея са евроизборите, апартаментгейт, оставките, балконите и терасите.

Най-големият проблем на властта в България е предстоящият избор на Главен Прокурор. Изборът на Главен Прокурор ще бъде решаващата битка между гражданите и властта.

Допускам, че изборът на Главен Прокурор ще бъде проведен в условията на протести. И имайки предвид дадените до този момент залпове по властта, то основателно можем да предположим, че може да има и Майдан в български вариант.

И имайки предвид, че управляващите готвят законодателни промени за изискванията към председателя на КПКОНПИ, то очевидно предстои смяната на досегашното ръководство. Но дали избора на нов председател на КПКОНПИ няма да детонира гражданското недоволство, времето ще покаже.

Може да се окаже, че това ще бъде генерална репетиция на отвратените от властта граждани. Видя се, че писаните правила от политиците доведоха до апартаменти, тераси и балкони. А това отвращава почтените граждани.

И ако поразсъждаваме върху докладите на Брюксел и думите на Дюлгеров, то можем да стигнем до обосновано предположение, че ерата на прокуратурата от съветски тип приключва.

Днес може и мнозина да кажат, че това са неоснователни предположения.

По повод на това бих цитирал политолога Иван Кръстев и даденото му интервю за „Дойче Веле“. Накратко той казва, че управлението на ГЕРБ е изтощено и свършва техният цикъл в българската политика. Казано с прости думи Вашингтон си говори с Берлин по българска политическа тема.
 

Да, трудно е за властта да повярва, че това е разговор между Вашингтон и Берлин. Но реалността е такава. И всеки един, който се занимава с власт в България, е длъжен да разбере смисъла на интервюто на Кръстев. Властта не може да има повече поправителни изпити. Лимитът им свърши. Това казва Кръстев.

След българският Рубикон, т.е. апартаментгейт, за управляващите няма връщане назад. Но тяхната посока няма да е нов Рим на властта, а ще бъде към болезнен и сив залез.

Накрая бих написал и няколко думи за Борисов, който създаде ГЕРБ. Най-голямата грешка на Борисов бе създаването на политическа партия ГЕРБ. Защо смятам така? Защото самият Борисов стигна до извода, че най-големият враг на ГЕРБ е ГЕРБ. За това днес той е уморен и изтощен. Защото сам създаде партия, която се превърна в най-голям враг на самата себе си.

 
Петко Добрев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар