Зима

Зима
Пролет

26 април 2019 г.

Още ли се питаме откъде се взеха крайните националисти в България?

Е как да се бориш с проявите на неофашизъм, когато влизаш в съюз с официалните техни наследници в България
 
След като години наред неонацисткият Луков-марш се провеждаше не само необезпокоявано, а често и приветстван от представители на патриотичната ВМРО, от две-три години официалните власти сякаш се събудиха и вече излизат с протестни декларации, приемани в затворени пространства. 

Да помисли човек, че са осъзнали опасността от крайния национализъм във времена на социално-икономическа криза. Но не… Причината за поврата е единствено и само отрицателната позиция на новия голям брат отвъд океана и на по-малкия от Близкия изток.

А това, че не става дума за истинско отхвърляне на нацисткото наследство, а само за пропагандни акции личи, както винаги, от действията.

На 6 март т.г. българският парламент с мнозинство на ГЕРБ и в отсъствието на БСП отхвърля предложението на ДПС да бъде подкрепена резолюцията, приета от Европейския парламент, в която се осъждат нарастващите прояви на неонацизма в Европа и у нас. Мотивът – защото в България нямало нужда, защото българите били традиционно толерантни и такива прояви нямало.

А днес – 25 април, ГЕРБ подписа официално предизборно споразумение за сътрудничество с Българския демократичен форум (БДФ). Дотук добре – името на формацията звучи съвсем приемливо в епохата на демокрацията. Но няма как в ГЕРБ да не знаят, че тя беше създадена през 1990 г. като наследник на Българските национални легиони. И те не само не го крият, още по-малко се срамуват от топлата си връзка с тази най-голяма българска пронацистка организация (Съюз на българските национални легиони), а и вестникът им носи името на легионерския в. „Прелом”.

Е как да се бориш с проявите на неофашизъм (ако искате и неонацизъм, но все пак трябва да припомня, че родовото понятие е фашизъм), когато влизаш в съюз с официалните техни наследници в България.

Може би все пак ситуацията не е толкова страшна, колкото смешна. Първо, защото формацията БДФ никога не е имала реално достатъчно на брой привърженици, за да се изяви като самостоятелна партия, и второ, защото за парламентарните избори през 2013 г. тя влезе в коалиция с ДСБ (Демократи за силна България, ако някой е забравил, защото десните съкращения станаха твърде много) под лозунга: „Ако изберете ГЕРБ, ще получите пожар”.

Е, на ГЕРБ – Честито!

А за нас остава тревогата накъде върви България.


Проф. Искра Баева, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар