Зима

Зима
Пролет

26 април 2019 г.

Лека нощ, зрители

Смяната на генералния директор на БНТ

И така, малко повече от година и половина след като беше избран за генерален директор на БНТ Константин Каменаров освободи шефския кабинет, защото беше осъден за това, че е карал кола пил. 


Съветът за електронни медии (СЕМ) избира нов началник на обществената телевизия - първо временен - Емил Кошлуков. После и постоянен.

Надеждите за новия избор не са особено големи. Съставът на СЕМ е почти същият като този, който избра Каменаров и класира на второ място Емил Кошлуков. Конкурсът преди година и половина беше видимо повлиян от управляващите и истинският избор беше направен по-скоро в Банкя. Единственият нов човек оттогава в СЕМ беше назначен от Румен Радев, но той не е в състояние да предизвика тази промяна в управлението на обществените медии, която е нужна, а и гласува "въздържал се" за Кошлуков.

В повечето европейски държави, където има обществени телевизии, те са гледани повече от частните си конкуренти. Комерсиалните канали дават предимно спорт, филми и пр., докато финансираните директно от хората инвестират в качествена журналистика, разследвания и смислени разговори по важни теми. Иначе казано частните телевизии произвеждат предимно забавления, а обществените - смисъл. В информационния хаос на последните години последното е особено важно.

БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното финансиране се дава директно от държавата, оттам се назначават и шефовете й. През годините обаче е имало доста нюанси и проблясъците на независимост се дължаха най-вече на индивидуалните усилия на отделни хора. Дълбоко под държавната броня на телевизията винаги е съществувала култура на свобода. През последната година и половина обаче и тя пострада сериозно.

Така, за да се съмне в БНТ трябва да се случат две неща - (1) да има истински загрижен за хората Съвет за електронни медии, който да избере компетентен и свободен шеф на телевизията и (2) той да успее да върне духа на свободата на Сан Стефано.

Докато това не се случи, над БНТ ще е паднал тежък мрак.

 БНТ никога не е била напълно свободна телевизия - нейното финансиране се дава директно от държавата, оттам се назначават и шефовете й

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар