Зима

Зима
Пролет

26 април 2019 г.

Започна предизборната кампания за европейските избори

До надпреварата ЦИК допусна 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета
 
Започна предизборната кампания за европейските избори, които ще се проведат на 26 май (неделя). 

От днес започват и предизборните радио и телевизионни предавания, за които ЦИК и СЕМ подписаха споразумение с правила за прозрачно и обективно отразяване.

В 751-местния Европейски парламент България има право на 17 депутати. До надпреварата ЦИК допусна 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. 318 е общият брой на кандидатите, които ще участват в изборите за Европейски парламент.

Сред кандидатите за евродепутати има един гражданин на Нидерландия и един на Унгария. Бариерата за влизане е 5.8%. Мандатът на европейските депутати е 5 години.

Според изтегления от ЦИК жребий в бюлетината:

Под номер 1 е коалиция „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна европейска партия“).

Под номер 2 е коалиция „Път на младите“ (ПП НДСВ и ПП Новото време).
 

Под номер 3 е ПП ВМРО – БНД.

Под номер 4 е независимият кандидат Ваня Григорова.

Под номер 5 е ПП „Партията на зелените“.

Под номер 6 е ПП ВОЛТ.

Под номер 7 е независимият кандидат Николай Ненчев.

Под номер 8 е независимият кандидат Венислава Атанасова.

Под номер 9 е коалиция „Възход“.

Под номер 10 е коалиция „Коалиция за България“ (ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали" и ПП "Възраждане на Отечеството").

Под номер 11 е независимият кандидат Десислава Иванчева.

Под номер 12 е ПП ГЕРБ.

Под номер 13 е коалиция „Демократична България – Обединение“.

Под номер 14 е ПП АТАКА.

Под номер 15 е независимият кандидат Минчо Куминев.

Под номер 16 е ПП ДОСТ.

Под номер 17 е ПП „Пряка демокрация“.

Под номер 18 е коалиция „БСП за България“.

Под номер 19 е ПП „Глас Народен“

Под номер 20 е ПП ДПС.

Под номер 21 е коалиция Движение „Заедно“.

Под номер 22 е ПП „Българско национално обединение“.

Под номер 23 е коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.

Под номер 24 е ПП „Движение 21“.

Под номер 25 е независимият кандидат Христо Симеонов.

Под номер 26 е ПП „Движение презареди България“.

Под номер 27 е ПП „Възраждане

На тези избори номерата на партиите и коалициите в бюлетината ще се различават от тези за отбелязване на преференция за определен кандидат от дадена листа. Целта е да се избегне феноменът 15/15 - да бъде гласувано за кандидат, вместо за партия.

Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината. За да се изкачи нагоре в листата за евродепутати, на един кандидат ще са му нужни 5% от гласовете. За пръв път у нас ще може да се гласува с машини в 3000 секции във всички райони на страната. Списъкът със секциите, където ще бъдат разположени машините, е публикуван на интернет страницата на ЦИК, а до дни трябва да бъде подписан договорът с фирмата, спечелила конкурса за наем на машините – „Сиела Норма“ АД. До този момент три организации са подали заявления за наблюдение на евровота.

Продължава подаването на заявления за откриване на секции извън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявления, от тях 4221 чрез страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявления са общо 370 броя.

Организациите на българите в чужбина също могат да правят предложения за разкриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат публикувани и списъците на чуждите граждани, живеещи в страната и желаят да гласуват в Европейския парламент.
Провеждането на евроизборите струва 32,4 млн. лева.

Изборите за членове на Европейския парламент се провеждат от 23 до 26 май. Право на глас имат всички пълнолетни граждани на ЕС. Всяка държава-членка има собствени избирателни закони и решава в кой ден гражданите ѝ да отидат до урните в рамките на 4-дневния изборен период. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 26 май.


Няма коментари:

Публикуване на коментар