Зима

Зима
Пролет

6 май 2019 г.

Защо много двойки се разделят след 1-2 години заедно?

Когато химията намалее... истината лъсва

Знаете ли, че около 70% от двойките, които не са женени се разделят в рамките на 1-2 години след началото на връзката си? 


Това е статистическа извадка след дългогодишно проучване на социолога от Станфорд Майкъл Розенфелд, който е изследвал над 3000 двойки. Според него става ясно, че след 5-годишна връзка шансът една двойка да се раздели е едва 20% и с всяка изминала година намалява.

Защо обаче все по-малко двойки стигат до този времеви праг и се разделят едва на първата или втората година? Експертите изтъкват следните причини:

1. Предизвикателствата на първата година

Експертът по връзки Неил Щраус разкрива, че има три фази, през които партньорите минават през първата година от връзката си, а именно: проекция, сриване на илюзиите и борба за власт. В началото не виждате реалността и проектирате това, което искате върху партньора си. След това прозирате реалността и тя обикновено не ви харесва. Според Щраус този период е между 3 и 9 месец.

2. Любовта е сляпа… буквално

Учени от университета Колидж Лондон са доказали, че любовта е сляпа. Чувството на любов потиска части в мозъка, които отговарят за човешката критичност. Така че, когато човек е близък с някого, той не може рационално да оценява неговия характер, постъпки.

3. Всеки иска възвръщаемост на инвестицията

Житейският коуч Кали Роджърс коментира пред Bustle, че жените искат емоционална възвръщаемост на инвестираното във връзката от тяхна страна. „Веднъж влезли във връзка – обикновено до 6-ия месец след започването ѝ – те искат да я продължат максимално бързо. Те инвестират време, пари, внимание и емоции в тази връзка и очакват реципрочност. Когато не я получат според очакванията им, зарязват партньора си“, смята тя.

4. Истината лъсва до година

Еуфорията от влюбването се изпарява до година. Тогава човек сваля розовите очила и става по-малко толерантен към партньора си.

5. До година всеки знае накъде иска връзката му да се развива

И ако в този момент има разминаване във вижданията на двете страни, те са склонни да прекъснат връзката, тъй като не са на една вълна, категоричен е брачният консултант Ейприл Масини.

6. Страстта си отива

Физическата близост и страст не са всичко в една връзка, но за много двойки са сериозна причина за раздяла, ако липсват. След влюбването и намаляването на химията в първата година, при доста двойки сексуалните моменти се разреждат, а при някои дори изчезват. Може да се стигне дотам, че единият партньор тотално не е привлечен от другия.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар