Зима

Зима
Пролет

7 май 2019 г.

Виктор Орбан оттегли подкрепата си за Манфред Вебер за председател на ЕК

Орбан обвини Вебер, че е обидил Унгария и унгарските избиратели
 
Унгарският премиер, националконсерваторът Виктор Орбан обяви днес, че оттегля подкрепата си за водача на предизборната листа на Европейската народна партия Манфред Вебер, предадоха световните агенции. 

Той обвини християндемократа от Германия, че е обидил страната му.

Заради евроскептичните си позиции Орбан беше суспендиран от ЕНП през март, но досега той запазваше подкрепата си за Вебер да наследи Жан-Клод Юнкер на председателския пост на Европейската комисия в случай на победа на партията на европейските избори.

В интервю за германската телевизия ZDF Вебер обаче казал, че не само няма нужда от унгарските гласове, за да стане председател на ЕК, но и не иска подкрепата на унгарски гласове, за да стане председател на ЕК, каза днес Орбан. Това изказване той определи като огромна обида за Унгария и унгарските избиратели. Орбан заяви, че то го е накарало да промени мнението си за подкрепата за Вебер.

Премиерът, който говори редом с австрийския вицеканцлер и представител на австрийската крайна десница Хайнц-Кристиан Щрахе, повтори желанието си европейските консерватори да сключат алианс с "десни патриотични партии", посочвайки за пример управляващата коалиция в Австрия, съставена от десноцентристи и крайнодесни. Орбан призна, че това мнение не се споделя от мнозинството в ЕНП, но припомни, че ако не може да наложи идеите си в тази политическа формация след европейския вот, то тогава "ще отиде да види как стоят нещата на друго място".

Преди Щрахе Орбан прие днес италианския вицепремиер Матео Салвини, с когото обсъди бъдещо сътрудничество. Неотдавна Орбан каза, че би искал сближаване и с консерваторите от "Право и справедливост" в Полша.

 Манфред Вебер и Виктор Орбан

Няма коментари:

Публикуване на коментар