Зима

Зима
Пролет

7 май 2019 г.

Отмениха резултатите от изборите през март в Истанбул

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция
 
 Висшата избирателна комисия на Турция реши днес да отмени резултатите от изборите за кмет на Истанбул, на които бившият премиер Бинали Йълдъръм, който беше кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието, претърпя поражение, съобщава ТАСС.

Висшата избирателна комисия също така взе решение за повторно провеждане на кметските избори в Истанбул. Новото гласуване ще се проведе на 23 юни.

Кметските избори в Истанбул на 31 март бяха спечелени с малка преднина от Екрем Имамоглу, кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия. Той встъпи в длъжност миналия месец.

Резултатите обаче бяха оспорени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, която твърди, че е имало редица нередности, които са повлияли на резултата.

ЕС разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция.

В съвместно изявление дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан казват, че това решение противоречи на самата идея на демократичния изборен процес.

В документа се отбелязва, че решението е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля. Освен това тази стъпка подкопава изборния процес, към който турският народ е засвидетелствал привързаност, като е гласувал при много висока избирателна активност. Решението нарушава също така задълженията на Турция като член на Съвета на Европа, се казва още в изявлението.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар