Зима

Зима
Пролет

11 май 2019 г.

Колко да е виновен Порожанов?

Колкото и Борисов, че държи такъв министър...
 
 Премиерът Бойко Борисов обяви, че имал доверие в земеделския министър Румен Порожанов, но щял да се раздели с него, ако се окаже, че той е допуснал нарушения по линия на къщите за гости.

Ако!

Преди три години цяла България разбра, че в Държавен фонд "Земеделие", оглавявано тогава от Порожанов, има тежки нарушения, точно с парите от еврофондовете – и за къщите за гости, и не само при тях. Прокуратурата и ДАНС влязоха във фонда, но както винаги техните шумни акции са евтини циркове за пред електората.

Тогава ДФЗ се отърва с една лъжа. Излъга пред медиите, а така и пред цялото общество, че заради провинения е уволнен началникът на сектора по разпределение на европарите за инвестиции в селското стопанство Янаки Червеняков, чиято тъща спечелила два европроекта от ДФЗ, докато той тънел в охолство.

Тия дни стана ясно, че: първо, Червеняков не е бил уволнен заради провинения, а с фиктивна промяна на длъжностната характеристика, така че да падне в съда; второ, откакто е възстановен на работа в ДФЗ, почти година и половина бил в неплатен отпуск. На въпрос кое налага това, от ДФЗ все още не могат да отговорят. Защо обществото е било излъгано? Мълчание. Но Порожанов, който го е уволнил и под чието крило той е възстановен и кротко си битува отново в ДФЗ, нямал отношение.

Междувременно, пак тия дни стана известно, че злоупотребите с къщите за гости не са инцидентни, а повсеместни и системни. То и преди се знаеше, но сега вече и властите го признаха. И основната причина е в начина на разпределение на парите и тоталната липса на контрол.

И през това време, докато измамници вилнеят с европарите за развитие на селското стопанство, Порожанов последователно е заемал следните постове: шеф на кабинета на финансовия министър (2009-2011), изпълнителен директор на ДФЗ (2011-2013), служебен финансов министър (2014), пак шеф на ДФЗ (2014 -2017), а след това и министър на земеделието (от 2017 досега).

Колко да е виновен Порожанов? Колкото и Борисов, че държи такъв министър.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар