Зима

Зима
Пролет

23 май 2019 г.

Всичко е под контрол, успокойте се!

Социологическите проучвания сочат обръщане на тенденцията, която е явно необратима

Броени дни преди евровота "съвместно национално-представително проучване на "Маркет Линкс" и бТВ", даде 2% предимство за ГЕРБ пред БСП. 


Обръщането на тенденцията се дължало на по-активната кампания на ГЕРБ, особено в лицето на премиера Бойко Борисов. "Когато премиерът излезе и говори и покаже, че нещата са под контрол, българските граждани се успокояват", обобщи социолог в сутрешния блок.

Те, нещата, че са под контрол, едва ли някой се съмнява. Дори онези 3/4 от българите, които според същото проучване твърдят лош контрол върху средствата от еврофондовете и обществените поръчки. И "Маркет Линкс" е под контрол, та нали контролирано-контролиращата в нея беше бившата коалиционна вицепремиерка на Борисов Румяна Бъчварова, която ще бъде запомнена най-вече с карикатурната си роля на вътрешен министър. За контрола над бТВ е писано достатъчно, така че няма дори да припомняме.

Преди избори е нормално да бъдат пускани подобни фишеци. И Корнелия Нинова твърди, че БСП е сигурен победител, а Борисов си търси оправдания отсега с твърденията за предстоящ "нов Костинброд по учебника на КГБ". Ще видим какво ще излезе в неделя, но пиарът работи под пълна пара, премиерът обещава, реже ленти и прави първи копки от всички точки на страната, а градушката от имотни скандали си бие ли, бие.

Има си социолози, политолози, социални антрополози и народопсихолози, които да дъвчат темата. Може пък народонаселението наистина да се е поуспокоило, след като нахрани гнева си с възмущение от армията управленски мошеници. Като отпуши парата и излее яда си, електоралната единица сяда на ракия със салата в очакване на поредната серия празнични дни, в които да изплакне окото в Гърция. И си казва: "Ей, всички са маскари, ама дай да не става по-зле. Поне премиерът е народен човек и като се издънят им бие шута - дори братовчедите си млати".

Колко му трябва на българина, щом коалицията е винаги стабилна, а кабинетът не пада. Не като в Австрия, където вдигнаха белия байрак заради един запис, а след резила на коалиционния партньор в очакване да бъде наритан е и канцлерът. Тук записи въртим от години, включително от премиерския дом в Банкя, но първо никой не ще да ги проверява, а после започват да разследват единствено кой е авторът.

Така че нещата настина са под контрол, пък доколко се е успокоил народът, той да си каже. 


Нали затова са изборите - дават възможност да гласуваш за бъдещето си дори когато нямаш избор. 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар