Зима

Зима
Пролет

17 май 2019 г.

Швейцария премахва ограничения за придвижване и работа на българи и румънци

По данни на миграционните служби на Швейцария към края на миналата година в страната пребивават постоянно 11 600 българи
 
От 1 юни българските граждани ще имат пълна свобода на придвижване, работа и уседналост на територията на Швейцария, информират от посолството на Берн в София. 

Решението за отмяна на квотите е взето на заседание на Федералния съвет вчера.

На 31 май изтича предпазната клауза за работници от България и Румъния в Швейцария и гражданите на двете държави ще имат пълна свобода на движение при същите условия, каквито имат гражданите на другите държави-членки на Европейския съюз.

Българските и румънските граждани обаче ще имат право да усядат в Швейцария, ако са си намерили работа или докажат, че разполагат с достатъчно средства за престой.

Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар, тъй като се присъедини по-късно към Евросъюза.

Преходният период от максимум 10 години беше в сила от 1 юни 2009 г. и изтича в края на този месец, напомнят от външното ни министерство. По данни на миграционните служби на Швейцария към края на миналата година в страната пребивават постоянно 11 600 българи.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар