Зима

Зима
Пролет

27 май 2019 г.

Калоян Методиев: Тези избори са триумф на застоя, ерата на късния Живков, същото безвремие

"Трябва да си променим оптиката към проблемите в българското общество."
 
"Тези избори са триумф на застоя, ерата на късния Живков, същото безвремие. На север от нас започва промяна - въстанаха румънците, на юг от нас - гърците изразиха с гласуване идеята за промяна. Ние оставаме зад тях, но промените са започнали - разговорът за сериозните теми - за корупцията, за съдебната система, за промяна на политическия модел, ще си проправи път."

Това каза пред БНР политологът Калоян Методиев.

Според него слабата избирателна активност, пасивността и апатията сред хората са нещо тъжно.

"Трябва да си променим оптиката към проблемите в българското общество. Голямата грешка е, че се опитваме да говорим за европейски ценности, ред, върховенство на закона. Очевидно не става, защото в България по-голяма ценност са доходите, докато в развитите страни е обратното - първо са ценностите, после са доходите. Трябва да се търсят нови форми на комуникация, за да станат хората активни участници."

Според Методиев премиерът Бойко Борисов не е спокоен и този резултат няма да го удовлетвори.


"Той усеща, че нещата стигат до още по-големи проблеми, защото не се освободи напрежение, не се дадоха отговори на наболели въпроси, няма да се рестартира доверието в партийната система".

По думите на Калоян Методиев, президентът Румен Радев е запазил баланс в кампанията, а вътрешната опозиция в БСП ще се активира максимално. Политологът не очаква Ренесанс за Сергей Станишев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар