Зима

Зима
Пролет

27 май 2019 г.

Румен Радев: Ниската активност на европейските избори е шамар за политическата класа

"Свикнах да ме пакетират - ако не в партия, то в идеология, ако не в идеология, то в нещо друго."
 
"Ниската активност на европейските избори е шамар за политическата класа. Резултатите не могат да се използват като индулгенция за корупционните скандали."

Такъв бе първият коментар на президента Румен Радев за отминалите вчера европейски избори, направен по БНР.

Според него, изборите са политически акт, който обаче не може да замести прокуратурата и съда и не могат да опростят грабителството и престъпленията.

Румен Радев поздрави ГЕРБ за резултатите от изборите, похвали и ВМРО и изтъкна, че най-големия успех, според него, е този на дясното обединение "Демократична България".

Президентът коментира и изказването на водача на листата на ГЕРБ и СДС, че той е бил "невидим участник в изборите за Европейски парламент".

"Свикнах да ме пакетират - ако не в партия, то в идеология, ако не в идеология, то в нещо друго. Няма как да се получи, защото вие много добре знаете, че моите критики към управлението не са от вчера, не са систематични, така както са систематични корупцията и беззаконието, които пораждат такъв стил на управление", категоричен беше Радев пред Агенция Фокус.

По отношение на партията, която го издигна за поста на президент - БСП, Радев коментира, че те трябва да обърнат внимание на това как техните послания достигат до хората.

"Но това не е проблем само на БСП. Имаме отлив и от победителите ГЕРБ, и от ВМРО, и от всички. Да, в едни избори все пак има победители", посочи той.

На въпрос дали БСП трябва да се върнат в парламента след изборите, той каза: "Аз мисля, че няколко пъти отправих послание за връщане в парламента. Това ще си го реши партията, аз няколко пъти изразих мнение, че има въпроси, по които БСП трябва да се върне в НС".

Попитан дали има и други политически амбиции освен тези да бъде държавен глава, Румен Радев отговори, че неговата амбиция е:  "България да бъде правова, просперираща, европейска държава с върховенство на закона, с уважение към Конституцията, със силно образование, не само на хартия, с качествена инфраструктура, която да не бъде ремонт след ремонта, безкрайни ремонти и пропадания."

Иначе по-рано днес държавният глава участва в представянето на българското издание на книгата "Избрани решения на германския Федерален конституционен съд", където той сподели, че нашият Конституционен съд бил сравнително млад, но се е превърнал в стожер на правовия ред.

"Конституционният съд успешно спазва своята мисия - да разпознава и защитава разделението на властите", убеден е Радев.

Според него ключът към успеха е достъпността и възможността да могат гражданите да усещат опора от Конституционния съд.

"Нашият съд има разширена дейност. Имаме възможността той да бъде сезиран от нетрадиционните инициатори - от главния прокурор и омбудсмана. България има готовност да разглежда преки конституционни жалби", посочи той, цитиран от Dnes.bg.



Няма коментари:

Публикуване на коментар