Зима

Зима
Пролет

17 май 2019 г.

Винаги има първи път

Срещите на президента за избор на главен прокурор

Каквито и съмнения да се изказват за мотивите за срещите на Румен Радев с тримата големи в съдебната система, той е първият български президент, който публично заяви, че се чувства ангажиран с ясните критерии и прозрачния избор на следващия главен прокурор през есента. 


Това е първият български президент, който кани на разговор представителите на всички ангажирани с този процес институции, а по заявка – следват и разговори с неправителствения сектор.

Укорите са, че Радев прекалено рано е започнал тези срещи и заради предстоящия евровот влиза в предизобрната борба. Но непосредствено преди самия избор в България ще се проведат местни избори и е очевидно, че няма как тези консултации да не попаднат в предизборен контекст.

Президентът има ограничена, но много важна роля в процедурата по назначаването на "тримата големи" в съдебната власт - след като получи от ВСС предложението за избраника, той подписва указа за назначаването му. Има право и да върне кандидатурата - само веднаж, без право на отказ, ако му бъде пратена повторно.
 

Но очевидно е, че Румен Радев ще бъде и първият български президент, който няма лостове да влияе задкулисно върху номинациите и избора в предстоящия избор на главен прокурор, тъй като няма политическия гръб нито на ГЕРБ, нито на ДПС, които всъщност владеят задкулисието в съдебната система.

Всички досегашни президенти досега по един или друг начин участваха в кадруването. 


Петър Стоянов (1997-2002) без сериозно основание върна кандидатурата на Бойко Рашков, за да може новият ВСС (след нарочното разтурване на стария) да избере Никола Филчев. 

Георги Първанов (2002-2012) направо назначи съветниците си на двете върхови позиции – Борис Велчев за главен прокурор, Лазар Груев за председател на ВКС. 

Росен Плевнелиев (2012-2017) подписа указа за назначаване на Цацаров само ден след гласуването му във ВСС. След репликата "Ти си го избра!" към Бойко Борисов стана ясно защо.

Каквато и стъпка да предприеме президентът, важното е да може да защити позицията си с мотиви, а това означава да е следил процеса отначало докрай и да се ангажира с него по прозрачен начин.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар