Зима

Зима
Пролет

18 май 2019 г.

Министърът, който говори с народа на "някакъв странен език"

Такава дума – „делокация“, никога не съм чувал и срещал през живота си, макар, че имам прилична езикова подготовка

Във връзка с безуспешното издирване на серийния убиец Стоян Зайков и паниката, която тресе град Костенец, вчера на няколко пъти телевизионните канали излъчиха интервю с вътрешния ни мЕнистър, известен повече като „шофьора на Мето Илиенски“, в което той казва: 


„С оглед сигурността на други приятели и роднини на издирвания Стоян Зайков, по отношение на тях беше извършена „ДЕЛОКАЦИЯ“ от съответните органи.“

Веднага ми направи впечатление, че такава дума – „делокация“, никога не съм чувал и срещал през живота си, макар, че имам прилична езикова подготовка, дори Библията чета на 3 езика а етимологията, т.е. науката за произхода на всевъзможни думи и имена, ми е хоби повече от половин век. Понеже съм любознателен човек, постоянно научавам нови думи и никога не съм си мислил, че знам много или още по-малко всичко, допуснах, че може и да има такава дума, която да не съм чувал.

С една дума – признавам си, че се вързах, и понеже на бюрото ми буквално на една ръка разстояние преди всякаква професионална литература стоят любимите ми безбройни и всевъзможни речници, веднага започнах справка. Потърсих първо в Речник на чуждите думи в българския език, после Български тълковен речник, в Правописен речник на българския книжовен език, но такава дума нито близка на нея, не открих.

След това търсих и в Гугъл, и накрая се почувствах като пенсионер след телефонна измама.

Не ми остава нищо друго освен да мисля, че тъй както родния ни фолклор беше обогатен с просташката песен „Цъфнал герб“, към т.н. ПП ГЕРБ съществува и Катедра за обогатяване и развитие на българския книжовен език, с чието творчество и разработки трябва своевременно да се запознаваме, ако не искаме да се окажем зад борда на лексическия ни мейнстрийм.

Господ да пази България. Амин!

Младен Маринов

Светозар Господинов, адвокат

Няма коментари:

Публикуване на коментар