Зима

Зима
Пролет

10 май 2019 г.

"Свети вълк" на Елена Алексиева спечели наградата български роман на годината

"Мисля, че честното изкуство е това изкуство, което обхваща и минало, и настояще и бъдеще и това, което продължава да живее напред във времето."
 
Романът на Елена Алексиева "Свети вълк"  спечели наградата български роман на годината.

Наградата се връчва от Националния дарителски фонд "13 века България". Тази година финалисти в надпреварата бяха още 5 произведения – "Тяло под роклята" на  Галин Никифоров, романът "Остайница" на Рене Карабаш, "Ръкавици за студената война" на Румяна Захариева, "Когато капят кестените" с автор Стефан Коспартов и "Животът няма втора половина" от Христо Карастоянов.

Това бе осмото издание на български роман на годината и има за цел да популяризира и насърчава българската съвременна литература.

Условието на конкурса е романите да са издадени през миналата година. Петчленно жури с председател проф. Амелия Личева от Софийския университет допусна до финала 6 от общо 29 творби.

Призът на победителката бе връчен от министъра на културата Боил Банов.

"Мисля, че много интересни неща във времето ще прочетем. Тя е един от най-странните автори, които не се съобразяват с конвенции, местоположение и балкански привкус", коментира Банов.
 

"Мисля, че честното изкуство е това изкуство, което обхваща и минало, и настояще и бъдеще и това, което продължава да живее напред във времето - това, което всички искаме да правим и това, което всички вие искате да четете и да гледате. Така че ви благодаря много за вашата подкрепа, за честното изкуство и за честната литература", заяви Елена Алексиева.

Освен голямо признание, наградата има и парично измерение. Носителят й получава сумата от 11 000 лв. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар