Зима

Зима
Пролет

29 май 2019 г.

Ситуацията - променена, наглостта - неизменна!

И преди, и сега - шампион е кражбата!

Паметните мисли, реплики и тиради на премиера Бойко Борисов брой нямат, но незабравима ще остане онази от работната мега среща на ГЕРБ в Зала 1 на НДК през 2016 г., когато партията декларира за пореден път своята безалтернативност. 

"Ние сме партия на народа, народът ни взе от нищото, взе един син на пожарникар и учителка и напълни тази зала с длъжности. Най-силното ни място е чистотата на партията, затова, ако докопам някого - милост няма! Да ви предупредя: много внимавайте, само малко съмнение в нас да се появи, и сме приключили - пощада за никого няма да има. Всяка партийна организация трябва да бъде кристална в борбата с корупцията, така че темата да не стига при мен. Вие прекрасно си знаете по места какво има, което обществото не би приело. Няма да го правите, край!", отсече Борисов.

И още: "Далеч съм от мисълта, че в тази зала няма корумпирани. Интернет е нещо чудесно. Там не само можеш да си пускаш карикатури, но идват и много сигнали, а аз имам възможностите да ги проверявам. Внимавайте и правете всичко така, както пише по книгите - по закон. От друго няма какво да се притеснявате. Бавно, внимателно се прибирайте по родните места и едно на ум да имате! Господ да е с нас, защото на други не можем да разчитаме".

Те обаче от дума не отбират. Каза го в прав текст заместник-главният прокурор Иван Гешев при шумния арест на кмета на Божурище Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретаря на общината Цветелина Димитрова. Констатацията е обаче двояка и твърде нееднозначна, та си струва също цитирането.

"Продължават да не слушат какво им се говори кметовете в цялата страна - че ситуацията е променена и няма значение кмет от коя политическа сила си, защото тука става въпрос въпрос и за наглост. Не може председателят на общинския съвет да ти каже: "Виждам какво правиш", и ти да кажеш с действията си: "Мен това не ме интересува", заяви Гешев.

С риска да бъде нарочен в черногледство, всеки би се изкушил от следния съчетан прочит на казаното от двамата началници: "Ситуацията е променена. Досега крадохте без да се оглеждате, вече ще трябва да се оглеждате, че да не ви докопаме!". Вероятно тъкмо поради тази несигурност във волята за докопване на партизаните-разбойници кметът на Божурище се кълне в държавата и институциите. Вярвал им изцяло и на всички, които ще го проверяват и разследват. И държал всичко да приключи максимално бързо, защото излезе от скандала доказано невинен и да се залавя за работа като един успешен кмет.

Общинският съвет в Божурище е поделен между ГЕРБ, БСП и формациите „Заедно за община Божурище“ и „Алтернатива за Божурище“. Сигналът за продадените (всъщност - подарените) на три частни фирми и един висш магистрат общински имоти е подаден от бившия председател на общински съвет Георги Димитров.

И това е станало с подкрепата на 9 от 13-те общински съветници, одобрили тръжната цена от 1,68 лв. за квадратен метър при пазарни цени от поне 100 лв. за квадрат. В схемата е бащата на кмета, а за фирмите купувачи Димитров каза още през януари че са от кръга „Джи Пи Груп“. Димов обаче упорито твърдеше в интервюта, че цената от 168 стотинки е нормална  и за получените от продажбата пари щял да свърши чудеса за хората.

Затова си мислим, че и Гешев, и Борисов описват паралелен свят, в който симулацията замества действието. А кметовете и общинските съветници внимателно слушат. И знаят, че промяната на ситуацията е фалшива новина, а такива бомбастични печалби без държавно участие няма как да бъдат реализирани.

В резултат „съмненията“ се леят ежедневно във вид на корупционни скандали, но вместо да бъде приключено, управлението остава неизменно стабилно и безалтернативно. 


Господ е видимо с крадците, а на хората явно не може да се разчита. Достатъчно е морето от кражби да бъде прикрито с поредната позитивна кампания и няколко прокурорски закачки.  


Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар