Зима

Зима
Пролет

29 юни 2019 г.

Владимир Путин покани Доналд Тръмп в Москва за 9 май

Двамата президенти са обсъдили сегашното състояние на двустранните отношения, а също така положението в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин се съгласиха, че подобряването на отношенията между техните страни отговаря на интересите на двете страни, а също и на целия свят.

Това се казва в разпространено от Белия дом комюнике за срещата на двамата лидери, състояла се днес в кулоарите на форума на Г-20 в японския град Осака.

Те са се договорили двете страни да продължат дискусиите по модела за контрол над въоръженията през 21-ви век, който, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включва Китай. Двамата президенти са обсъдили сегашното състояние на двустранните отношения, а също така положението в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Разговорът между Тръмп и Путин е продължил 1 час и 20 минути.

За срещата разказа пред журналисти в Осака и руският външен министър Сергей Лавров. "Обсъдени бяха въпроси на стратегическата стабилност", каза той и уточни, че сред другите теми от дневния ред са били Сирия и Украйна.

В преговорите от руска страна освен Лавров са участвали първият вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов, помощникът на президента Юрий Ушаков и прессекретарят на президента Дмитрий Песков. От американска страна са участвали държавният секретар Майк Помпео, финансовият министър Стивън Мнучин, и. д. ръководител на апарата на Белия дом Мик Мълвейни, помощникът на президента по националната сигурност Джон Болтън и прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

Путин е поканил Тръмп да посети Русия догодина за честванията на 9 май на 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, съобщи Ушаков, цитиран от Франс прес.

Според него американският президент е реагирал "много положително" на поканата.

В началото на срещата си с Путин Тръмп похвали "много добрите отношения" между двамата. Това стана на фона на тежката дипломатическа криза между САЩ и Русия заради Сирия и Украйна и подозренията за руска намеса в американските избори, отбелязва Франс прес.

Тръмп и Путин разговаряха за първи път от срещата си в Хелзинки през юли миналата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар