Зима

Зима
Пролет

25 юни 2019 г.

Безконфликтни интереси по пътя към успеха

Щом Антикорупционната комисия твърди, че всичко по "Апартаментгейт" е наред, купете си и вие

Конфликт на интереси при имотите на властта, разбира се няма. 


Трябваше ли да го каже антикорупционната комисия, че да проумеем нещо толкова ясно - в окото на бурята около "Апартаментгейт" попаднаха невинни труженици на политическото, стопанското и културното поприще. В очакване строителният контрол да оправи терасата на самия антикорупционен шеф настояваме за въвеждане на забрана видни строители на съвременна България да бъдат окепазявани за по един-два апартамента. Щом най-големият зидар на прехода Ахмед Доган лапна безконфликтно за разядка ТЕЦ с пристанище и гарантиран бизнес, стига вече глупости!

Според антикорупционния орган в повечето проверявани случаи нямало дори твърдения за конфликт на интереси, та  комисията се самосезирала по медийни сигнали. А в тях пък нямало данни проверяваните да са се възползвали от служебното си положение при сделките. Отделно от това самата комисия не е събрала такива доказателства. Тоест излиза, че цялата дандания е била като общо събрание между неми, глухи и недоразбрали за какво изобщо става въпрос и какъв е дневният ред. 

При Цачева, която видяла един ден, че се копаят основи за сградата, поинтересувала се кой е строителят, след което купила апартамент "на дупка", не можело да става дума за ценова привилегия. Напротив, с покупката "на зелено" тя поела голям риск, заради който било нормално цената да е ниска. Пък защо е далеч по-ниска от най-ниските при тази рискова инвестиция, комисията не задълбава. Ами Цветанов, който сведе апартаментите си от шест на два, след което замени един с друг и доплати за новия, какво конфликтно да му намерят?

Е, бил гласувал за поправката "Артекс" в Закона за устройство на територията (ЗУТ) - че и други са гласували. Дайте сега да търсим конфликт на интереси при цялата армия отговорни другари, които проспаха растежа на небостъргача "Златен век" там, където не му е мястото. Затова от комисията установяват, че Цветанов просто изпълнявал задълженията си като депутат, и упражнил свое правомощие по служба без наличие на частен интерес. Какво неясно тук има?!

За останалите - Ангелкова, Панов, Първанов, Колева, е същото. Няма и няма данни да са се възползвали от постовете за имотните си придобивки с мощна енергийна защита, нито да са притискали някого да им ги продава. И с къщите за гости такива се очертават резултатите от проверката. 


Засега всичко е наред, дано не тормозят дълго печелившите. Въобще стига с това завистливо черногледство, радвайте се на успеха. Пестете, умножавайте наследеното, купувайте от когото трябва, по възможност когато е "на дупка" - и дерзайте по пътя към успеха.  

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар