Зима

Зима
Пролет

10 юни 2019 г.

Георги Проданов: Изборите у нас са функция на разпределение на интереси на икономически зависимости

"Морал и задръжки в политиката не съществуват, това не са политически термини."
 
Това каза политологът д-р Георги Проданов по Bulgaria ON AIR.

"Ако някой може да каже накъде трябва да отидем в политиката, нашата политическа система ще тръгне точно в обратната посока. Защото тя е свикнала да реагира неполитически. Много отдавна партиите са оставени от обществото да се развиват самостоятелно", посочи политологът.

Георги Проданов коментира, че "тези, които участват в политическите партии, участват от чисто клиентелистки подбуди. В масовия случай, особено при управляващите партии, чиновници се ориентират от една партия към друга. Виждал съм членски карти, на които пише: какви са мотивите да влезете в нашата партия? Отговорът е: искам да бъда назначен там и там".


Той бе категоричен, че "не случайно обвиненията към политическата класа са свързани с корупцията". Политологът коментира и темата за това, как биха се променили двете основни партии след изборите и политическите скандали.

Според него, ГЕРБ показа, че може да раздели икономиката от политиката.

"Партията раздели икономическия проблем с къщите за гости по време на кампанията от чисто политическото послание "По-добре да сме ние“. Някъде там се провали БСП. Самите партии успяват за момента да удържат вътрешния баланс", посочи той.

Георги Проданов прогнозира, че партиите ще продължат да съществуват по същия начин, ако се запазят същите клиентелистки кръгове, същите икономически групи, които ги подкрепят и по същия начин да продължи самата процедура на гласуване. "Ако се продават на следващите избори достатъчно гласове, никоя от партиите няма мотив да промени ситуацията."

Политологът бе категоричен, че "така, както на европейските избори всички спечелиха, така и на местните избори всички ще спечелят. Изборите у нас ще продължат да бъдат функция на разпределение на интереси на икономически зависимости."


Няма коментари:

Публикуване на коментар