Зима

Зима
Пролет

10 юни 2019 г.

Румен Радев връчи орден „Стара планина” на Ерик Рубин

Отличието е израз на изключителното значение, което се отдава на стратегическите отношения между България и САЩ
 
Посланикът на Съединените щати у нас Ерик Рубин получи орден „Стара планина” I степен за заслугите си за развитието на двустранните отношения. 

Президентът Румен Радев подчерта, че отличието е израз на изключителното значение, което се отдава на стратегическите отношения между двете страни.

„С Вашата безспорна работоспособност и всеотдайност придвижихте нашите отношения на едно високо ниво”, заяви държавният глава.

Американският посланик на свой ред изтъкна напредъка в сътрудничеството в сферата на сигурността, обмена на информация между службите и борбата с тероризма. Рубин не пропусна и да отбележи постигнатото по линия на културния и образователен обмен.

Президентът и посланикът имаха регулярни срещи, в които много пъти коментираха модернизацията на българската армия. Именно със САЩ преговаряме за нов изтребител за нашите ВВС. Очаква се до десет дни да бъде представена ценовата оферта за нови F-16 с оборудване, въоръжение и обучение. Американският Конгрес гласува таван на сделката от 2,9 млрд. лева, но прогнозите на участниците в преговорите са за окончателна цена от около 2 млрд. лв., съобщава бтв.


Няма коментари:

Публикуване на коментар