Зима

Зима
Пролет

12 юни 2019 г.

Битката на титаните-популисти Борисов и Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски удари в земята премиера Бойко Борисов, предлагайки нула лева за глас партийна субсидия

Къде се кри този народен закрилник толкова години? И защо досега остави душманите на българския народ да разплачат дете в майка, баща за прокуден син в далечна чужбина?

Що не вземем да надуем кавала, да викнем и запеем песни юнашки за тази вехта войвода, за Делян Пеевски народен закрилник, страшилище партийно?!

Как иначе да наречем любимецът на избирателите от ДПС, това сърце на Сърница, този блюстител на беззащитните деца, ниското ДДС за хляба, книгата и лекарствата, ако не народен закрилник! И най-важното - като такъв Пеевски проявява онези постоянство и последователност, каквато вече познаваме у него от тъмните времена на монополизирането на вестникарския пазар, затриването на КТБ, "Булгартабак" и натрупването на първоначалния му капитал. Което дава знак, че ще доведе докрай новата си справедлива мисия.

Ето че и при второто му появяване пред журналистически камери и микрофони, след евроизборите, Пеевски сякаш къса с досегашното си битие и образ на лют кърджалия, и твърдо заявява, че вече е на народен пост. Говори вдъхновено за намаляване на ДДС, за поевтиняване на цените за потребителите, за безплатни детски градини и финансиране на нови...

Пред очите ни се разиграва битка на титаните народни - от една страна Пеевски, от друга премиера Бойко Борисов. Битката е за народното добруване и е на живот и смърт за партиите. Борисов е натъпкал черешово топче със ситно джепане - метално левче за всеки глас, даден за партиите. Отсреща му се изправя депутатинът от ДПС. Като един Чавдар войвода той къса бялата си риза пред застрашителното дуло на Борисовото черешово топче: море, войводо, главата си давам, ама левче - не.
 

Новото символ-верую на видния депутатин е "Долу дивия популизъм". И с него на уста той се хвърля в битката за партийна субсидия от нула лева на глас. Няма да подкрепим предложението на ГЕРБ за 1 лв. партийна субсидия, но ще подкрепим тя да е 0 лв, запява Пеевски. И като истински сторонник на прозрачността и законността настоява за смяна на системата и партийно финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори.

Веруюто на новия виден народен закрилник навява спомени за Октомврийската революция и е осенено от красотата на идеите на римския историк Полибий, който някога проникновено е разкрил съзряването, апогея, неизбежната ерозия и израждане на политическите режими. "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите", заявява Пеевски.

Картината на баталията между "дивия популист" Бойко Борисов и партийното страшилище Делян Пеевски наистина е достойна за изографисване във всяка една безплатна детска градина. Борисов може да бъде изобразен като Боримечката до черешовото топче. Дечицата няма как да знаят, че топчето ще кляфне веднъж и ще замлъкне. Защото барутът на Борисов е толкова - колкото да се чуе, че се намалява субсидията до 1 лев на глас, ама по закон това ще е до края на 2019 година. После по старому.

А Пеевски да бъде нарисуван с разкъсана бяла риза, на фона на Бурж Халифа. Децата от Сърница заслужават да знаят къде се намира това чудо...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар