Зима

Зима
Пролет

16 юни 2019 г.

Корнелия Нинова: Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата

"Наиграхте се! Затворете си портфейлите! БСП не се продава, не е стока, БСП е кауза! Не внасям в конгреса своята оставка."

Това заяви Корнелия Нинова на 49-ия конгрес на БСП и получи бурни аплодисменти.

"Още не съм умряла. Наследството ми не е открито", каза тя.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова взе думата на заседанието на 49-я конгрес на партията, след като от делегатите дойде предложение тя да оттегли оставката си.

"В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз. При цялата свършена работа, стотиците срещи, усилията ви, труда ви и покачващото се доверие в БСП, в момента ние сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз. След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана", каза Нинова. 


Тя подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет.

"Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това - да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.

Нинова припомни програмата, с която е избрана преди три години: "Променяме БСП, за да променим България".

Обърна внимание, че партията е подмладена, половината от депутатите й са млади хора. Каза, че е изпълнила обещанието си БСП да има своя телевизия, спасен от спиране е и вестник "Дума".

"Оставката ми е осъзнато и премислено решение! Няма грам театралност.  За три седмици задкулисието мощно нахлу в БСП. Не съм предполагала, че с оставката си мога да отприщя такъв бент. Усили се натискът да се върнем назад, пусна се машината за фалшиви новини.

Наиграхте се последната една седмица, затворете си портфейлите, уважаеми господа! БСП не се продава, БСП не е стока, БСП не е кауза. Ако можете да купите 10-20 търговци в храма, зад каузата стоят стотици, които не се търгуваме. По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви позволим да го превземете отвътре.

Отворих кутията на Пандора. За две седмици видях как всички пороци на Прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП", заяви още в словото си Корнелия Нинова. 


Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател.

"Ще се справим заедно и обединени в тази криза. Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата. Преди три години ме избрахте за председател на БСП с програма. В нея има ясно разписани ангажименти – 3 точки за партията и 2 за България.

През 2016 г., когато ме избрахте заявих, че правителството на Бойко Борисов е вредно за България и я води към катастрофа. Това смятам и в момента. БСП се превърна в единствена опозиция, отказвайки се от договорки и лъжи. Идеите в програмата са мои, но вие активът на БСП направихте тези идеи реални. Дори Господ да е лидер, без активът на БСП е нищо. Заедно свършихме много работа.
 

Стига! Измъчихме хората си. Направих равносметка и реших да отстъпя. Нека партията избере по-добрия и да работим заедно за общия успех", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар