Зима

Зима
Пролет

14 юни 2019 г.

Vingroup пуска първата автомобилна марка на Виетнам

Предвижда се годишният капацитет да скочи до 500 000 коли до 2025 г.
 
Виетнам навлиза в автомобилния бизнес със своя собствена марка. 

Виетнамската компания VinFast ще достави първите си автомобили на вътрешния пазар в страната на 17 юни. От компанията представиха производството си в една от най-бързо развиващите се икономики в Азия. Първият сериен модел на VinFast се нарича Fadil и е на цена приблизително 16 900 долара. 1.4-литровият автомобил е позициониран като конкурент на Kia Motors 'Morning, съобщи Nikkei.

VinFast заяви, че ще зарежда вътрешния пазар във Виетнам, който се разширява бързо благодарение на увеличаващата се средна класа с интерес към лични автомобили. Компанията признава, че ще се сблъска с острата конкуренция от утвърдени брандове като Toyota, Нonda и Ford, които вече имат производство в една от най-бързо развиващите се икономики в света. VinFast  ще започне доставките си към клиенти от понеделник като целта е да стане първата виетнамска компания, която да успее да се пребори с конкуренцията на чуждите компании.

Автопроизводителят е дъщерно дружество на най-големия частен конгломерат за недвижими имоти във Виетнам, Vingroup, собственост на най-богатия човек в страната. Автомобилите не са изцяло произведени във Виетнам - Fadil използва шасито на модела на Karl Rocks от Opel PSA Group. Седанът и SUV моделът са построени на рамки от BMW AG, проектирани от италианската дизайнерска къща Pininfarina и имат компоненти, проектирани от Magna Steyr. Джим Делука, бивш вицепрезидент на глобалното производство за General Motors Co, бе нает като главен изпълнителен директор на VinFast.

"За по-малко от 72 часа първите виетнамски автомобили ще бъдат официално пуснати по улиците на Виетнам," съобщи Нгуен Виет Куанг, генерален директор на Vingroup, цитиран от Banker.bg. 


По думите му компанията вече има поръчки за 10 000 автомобила и десетки хиляди електронни скутера. VinFast ще произвежда също седан, SUV и електрически мотоциклети като планира да произвежда по 250 000 коли през първия етап на своето развитие. Следващият план предвижда годишният капацитет да скочи до 500 000 коли до 2025 г.

Министър-председателят на Виетнам Нгуен Ксюан Фук подчерта в речта си на церемонията в комплекса на VinFast, че се надява превозните средства да помогнат на Виетнам да наложи новата собствена марка автомобили и да се утвърди на световните пазари, създавайки модерен производствен сектор в тази област. 


Комплексът на VinFast се състои от шест автоматизирани завода, конструирани за 21 месеца в северната част на град Хай Фонг.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар