Зима

Зима
Пролет

8 юли 2019 г.

Кириакос Мицотакис: Един болезнен период приключи днес

"Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха."
 
Лидерът на десноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви вчера след победата на предсрочните парламентарни избори в Гърция, че е получил силен мандат, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции.

"Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор след убедителната победа на партията му над управляващата СИРИЗА на Алексис Ципрас.

"Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха", добави Мицотакис пред привържениците си, събрали се пред централата на Нова демокрация, в южно предградие на Атина.

"От днес започва сложна борба. Страната гордо вдига глава и ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен", подчерта Мицотакис.

По думите му "прозрачността, подотчетността и оценката според заслугите се завръщат в страната". "Нашият национален глас се засилва в Европа. Ние веднага ще започнем да се трудим. Парламентът ще работи цяло лято", изтъкна лидерът на Нова демокрация, който обеща да бъде "премиер на всички гърци".

"Аз съм уверен в своите сили и ще изпълня тази велика мисия, която ми възложихте", добави бъдещият премиер и увери, че ще оправдае надеждите на хората.

Основната опозиционна десноцентристка партия Нова демокрация начело с Кириакос Мицотакис победи на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Гърция, получавайки 39, 83 процента от гласовете. Това съобщи министерството на вътрешните работи след преброяване на 96,15 процента от бюлетините.

Нова демокрация ще има 158 места, които й осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния еднокамарен парламент и ще може самостоятелно да състави правителство.

С 31,55 процента от гласовете управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) на премиера Алексис Ципрас ще има 86 депутати. Следват левоцентристкото Движение за промяна с 8,05 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,32 процента и 15 депутати, крайнодясната партия Гръцко решение с 3,71 процента и 10 депутати и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3,45 процента и 9 депутати.

Загубата на СИРИЗА не е стратегическа и ще се опитаме да е временна, заяви премиерът Алексис Ципрас след победата на Нова демокрация на предсрочните парламентарни избори, съобщи "Елефтерос типос", цитиран от БТА.

Ципрас каза, че СИРИЗА предава управлението с високо вдигната глава и изброи успехите на правителството си - освобождаване на страната от международното попечителство, 37 милиарда евро във фондовете на държавата, по-ниски лихвени проценти и по-висок престиж на международните пазари. Ципрас подчерта, че правителството му е взело трудни решения и сега плаща тежката политическа цена за тях.

Той подчерта, че ще приеме утре лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис, за да му предаде поста, както изисква политическата култура, и няма да постъпи както предшественика си (Андонис Самарас - бел. ред.), който не го направи.

Кириакос Мицотакис

Няма коментари:

Публикуване на коментар