Пролет

Пролет

20 юли 2019 г.

В САЩ и Русия чат, чат на пишещи машинки, а у нас един опъна коча и му изправи рогата

Превръщането на диалога власт-граждани в нескопосани шеги издава пълно безсилие и профанизация на елита...
 
България е хубава страна, но населена. 

Така един швейцарец описал държавата ни на друг. Ние обаче знаем, че бедата не е в това, че е населена, а в ниското качество на част от населението. Особено в частта „елит“.

Скандалът с проникването в НАП е прекрасен пример за това. Вече чухме всякакви глупотевини по темата, изречени от важните и по-малко важни хора в държавата.

Финансовият Владислав Горанов опита да омаловажи скандала с ироничното подмятане, че ако се ползвали пишещи машини, нямало да има пробив в киберзащитата.

Принос към това колосално откритие внесе самият премиер. Той обясни с лъчезарна усмивка, че САЩ и Русия минали на пишещи машинки и чат, чат, чат… (показа с един пръст как се удрят клавишите). Защото от ЦРУ, видите ли, Сноудън изнесъл маса данни, а уж имали защита – ехей!...

Демек: К’во сте разкрякали толкоз!

Хорът на конкубинките поде с пърхащи клепки подадения тон. Солови партии на проф. Михаил Константинов – единственият български математик на добре платена работа и Георги Харизанов – понастоящем политолог и голфър, а в миналото някакъв друг…

Истината за машинките е доста по-различна и не толкова профанска, както ни я представят - по традиция.

На 19 юли 2013 г. Си Ен Ен, Ен Би Си, USA Today и др. съобщават, че по информация на руското издание „Известия“ руската Федерална служба за охрана преминава на пишещи машинки и хартиени документи. Решението било взето заради подслушването на министър-председателя на РФ Дмитрий Медведев по време на участието му в среща на Г-20 в Лондон от американските служби.

След издънката ФСО решила да закупи 20 пишещи машини „Триумф Адлер“. Депутатът от комисията по национална сигурност Николай Ковальов, бивш шеф на ФСБ – службата наследник на КГБ, - подкрепил идеята, защото „По отношение на безопасността на информацията всяка електроника е уязвима“.

Президентът Путин обаче се отнесъл скептично към предложението и доста сурово с авторите. А „доста сурово“ в Русия е с много неприятни последици…

Има и друга история. През 1985 г., по време на Студената война, във Вашингтон с ужас научавали, че голяма част от секретната информация, изпращана от американското посолство в САЩ, стига по-бързо до КГБ, отколкото до ЦРУ. Разследване показало, че руснаците са изобретили устройство, с което подслушват машинописките и по ударите върху клавиатурата разчитат секретните текстове. САЩ започва спешно преоборудване на посолствата с модерна електронна техника. Акцията е известна като „Стрелец“ и за нея има написани цели книги.

Никой не е минал на пишещи машинки днес и шегите с тях по повод провала на финансовото министерство и данъчната агенция са нелепи. 

Проблемът не е в техниката, а в хората.

Ако в НАП минат на пишещи машини, срещу малки, но редовни суми, машинописките ще изнасят каквато информация им бъде поискана. Срещу по-големи и редовни суми техните шефове ще преснимат цялата документация и ще я доставят франко поръчителя. Срещу много сериозни суми самият министър... Борисов и Горанов знаят как става това.

Превръщането на диалога власт-граждани в нескопосани шеги издава пълно безсилие и профанизация на елита. И напомня онзи стар виц, дето две баби от съседни села си говорели и едната казала: В наше село има едно момче, ама смята, чете, даже самолет измисли… А другата рекла: Аналогичен случай в наше село – Пенчо опъна коча и му изправи рогата… 

Това е нивото в тази държава. Радвате ли се?

Коч в очакване на процедура по изправяне на рогата...

Д-р Димитър Попкутуев
, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар