Зима

Зима
Пролет

6 юли 2019 г.

Ще победи ли задругата на диванчетата

Битките в Брюксел и бъдещето на Източна Европа

Беше леко неудобно да се наблюдава сцената от неделя вечер във фейсбук канала на Бойко Борисов. 


Тогава той покани на диванчето до себе си Франс Тимерманс - вицепрезидент на Европейската комисия и кандидат да я оглави, с думите "очертава се компромис - Вебер на парламента, ти на комисията. Исках да се видим, да преговорим. Важен е компромисът".

След което Борисов изброи на Тимерманс какво точно ще преговорят - влизането ни в Шенген, излизането ни от мониторинга и имунитета на главния прокурор (маскиран като "тримата големи"). За непривикналото брюкселско око сцената изглеждаше като балкански базар, по-близо да идеята на Борисов за пазарлъци, отколкото до по-префиненото консултации.

Малко по-късно стана ясно, че Полша и Унгария не са съгласни с този компромис. Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан гордо заяви в туит, че те са "свалили Тимерманс" и Манфред Вебер. Причината? Тимерманс беше лицето на еврокомисията, което се занимаваше с прокарването на инициативата еврофондовете да бъдат спирани при нарушаване на върховенството на правото. Той също така няколко пъти критикува публично режима на Орбан и посегателствата му върху свободата на словото, неправителствения сектор и съдебната система. Манфред Вебер пък се разграничи по време на кампанията си от партията на Орбан "Фидеш".

Целта на Орбан или Ярослав Качински в Полша, разбира се, е да се сложи край на всеки опит на Брюксел да гледа в тяхната паничка, в която олигархизацията, приватизацията на правото, раздаването на еврофондове и превръщането на няколко души в почти пожизнени държавници са процеси, които ще дефинират бъдещето на тези държави за много години напред. За разлика от кавалерийската атака управляващите в Полша и тоталната война на Будапеща за върховенството на правото Борисов е по партизански прикрит, но целта е една. Вебер и Тимерманс едва ли биха ги спрели, но поне дадоха слаби знаци, че ги забелязват.

Засега не е ясно дали спирането на Тимерманс и Вебер няма да се окаже пирова победа за Орбан и Качински, които се надяват, че са изпратили важно послание - че могат да спрат кариерата на всеки, който се опитва да им досажда с принципите и ценностите си. Новият председател на ЕК, който тепърва трябва да бъде одобрен от европейския парламент - германската Урсула фон дер Лайен, едва ли ще бъде разбрана, така както например беше Жан-Клод Юнкер. За Юнкер компромиса и помирението бяха наистина важни. Фон дер Лайен е от съвсем друго поколение, за което конфронтацията е добра политическа стратегия.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар