Зима

Зима
Пролет

6 юли 2019 г.

Д-р Калоян Методиев: Кризата в Европа може да доведе до преиграване на мача

"България този път остана буквално изритана от всички постове и договорки."
 
"Кризата в Европа, свързана с доминация на определени групи и скрити договорки, може да доведе до преиграване на мача."

Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев.

„В Европа, както видяхме през тази седмица, говорят за тежка криза, за доминация на определени големи държави над всички останали. Това не е новина, винаги този съюз се е управлявал и ще се управлява от големите държави, които дават и парите, имат и ресурсите. Илюзия е да си мислим, че всички ще бъдем равни в този съюз. Въпросът е от по-малките членове кой какво може да договори за себе си в това раздаване“, обясни Калоян Методиев.

Според него кризата на европейско ниво е свързана с разпадането на консенсуса по отношение на договорките.

„Наказателните акции в Европа бяха двустранни. Имаше акции и между големите групи, които си мериха силите, те обаче бяха наказани по отношение на водещите си кандидати. Кризата може да се превърне в преиграване на мача при това съотношение на силите в Европа и при този избор, който предизвика недоволство заради непрозрачност, доминация на определени групи и скрити договорки. Не е ясно кога може да се разпадне формулата в ЕП, защото стана на базата на сложни баланси и договорки“, коментира Калоян Методиев.

Той подчерта, че безспорно тестът в Европа ще е гласуването за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за следващия председател на ЕК.

"Тогава ще се види колко е голямо и силно мнозинството“, добави политологът.

Той припомни, че при разпределението на постовете България не получи нищо.

„България този път остана буквално изритана от всички постове и договорки, поне засега. Може да се договори нещо ново, но и двете ни водещи имена в Европа – и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, загубиха много позиции тези дни“, добави Калоян Методиев.

"Намаляването на партийните субсидии е белег за криза на демократични принципи и на морал в оформилата се нова управляваща коалиция", коментира още Калоян Методиев.

Той подчерта, че освен кризата в Европа, свързана с разпадането на консенсуса по отношение на договорките за разпределението на основните постове в ЕП, криза има и в България по отношение на консенсуса, че трябва да има баланс между управляващи и опозиция, както и демократични норми.

„Очевидно в България се търси наказание за опозицията, която да бъде смачкана преди местните избори, докато в Европа се търси реванш срещу полското, италианското и унгарското правителство, но те стояха като група и успяха да наложат някои свои позиции. В България управляващите пренавиха популистката пружина и в един момент тя ще се върне към тях. Който тръгне да прави подобна политика на брутално притискане и долен уличен популизъм, винаги свършва зле“, коментира политологът.

По думите му така оформилото се мнозинство не почива на никакви принципи.

„Много се разкаля идейният, идеологическият терен. Те няма да успеят да задържат положителния ефект много дълго и масата ще бъде отвратена. Няма да могат да унищожат опозицията по този начин, напротив, правят я по-силна, вкараха я в ролята на жертва“, обясни Калоян Методиев. Според него по темата предстои тежък политически дебат.

“Видя се, че така оформилата се група няма достатъчно експертиза - публични говорители и мотиви, за да обоснове този ход с партийната субсидия, освен аргументите на преродения Волен Сидеров, който се изявява като говорител на това субсидийно намаляване“, каза още той.

По отношение на поведението на премиера Бойко Борисов Калоян Методиев посочи, че той е успял да наложи волята си за партийните субсидии.

„Той е човекът, който носи абсолютната отговорност за намаляването на партийните субсидии и трябва да понесе тази отговорност докрай. За първи път той толкова ярко в последните години изведе напред своя „аз“. В европейски контекст нещата не стояха много добре за Борисов. Той изпадна в паника след разпада на консенсуса с водещите кандидати. Не знаеше какво ще се случи, за да може да приложи концепцията за началниците, което е негово водещо външнополитическо кредо. При тази ситуация няма яснота кой точно ще е началникът, за да може да структурира новите си отношения. В този смисъл той беше в паника и не знам до каква степен това ще се отрази на политическото му бъдеще в контекста на новата европейска комисия и новите европейски водещи лица от октомври нататък“, каза още Калоян Методиев. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар