Зима

Зима
Пролет

23 юли 2019 г.

Иван Гешев, петият главен: Ето ги враговете, останалото е пропаганда

Кандидатурата на Гешев е предварително съгласувана между всички субекти с реална власт в държавата и можем да смятаме избора му за решен...
 
Гледам и слушам номинирания вчера за нов главен прокурор сегашен заместник на Цацаров Иван Гешев по БНТ да отговаря на въпросите на водещия журналист от държавната телевизия, който го е посетил в кабинета му, и се налага да спра и да започна отначало портрета, който вече пишех.

Гешев гладко, невъзмутимо и без да му мигне окото, изброява онези, които според неговите мерки рушат реда и стабилността в България, посочвайки ги поименно с лавина квалификации, недопустими за магистрат, и току-що номиниран за главен прокурор. Два пъти посочи персонално "Прокопиев и кръга негови медии", три пъти употреби думата "болшевики", веднъж "десни естремисти", директно предупреди обвиняемия за НАПleaks и фирмата, в която работи, че им е скроена шапката ("...съветвам това момче да си помисли насаме и в тъмното...")

Така Гешев опроверга етичната максима, че колкото по-голяма власт е съсредоточена в един орган, особено ако става дума за репресивна власт, толкова повече би трябвало да внимава той в назоваването на своите мишени, защото се саморазкрива като неосъществен, но осъзнат или неосъзнат... сатрап; или поне обслужващ пристрастна законност. А според европейските ценности, в които и той самият се кълне, нали така - това... не е за показване, казано на опростен брюкселски.

Дори започвам да се чудя дали след интервюто му по БНТ няма да се разколебаят в моралната пригодност на Гешев влиятелните фактори, които са заложили на него, или самите членове на прокурорската колегия, които единодушно го издигнаха? Те приемат ли това необуздано заклеймяване което е всъщност открито заплашване, на когото му падне в потока на публичното говорене на техния избраник, за когото в мотивите за номинирането написаха, че притежава "висок етичен стандарт"? Смущава ли ги признанието му, че не е привърженик на разделението на властите? Ще ги попита ли за ей такива неща водещият от "държавната телевизия", както я нарича Гешев?

Иван Гешев очевидно не смята такова саморазкриване за порок, обратното - за него висок професионализъм и безпристрастно служене на законността означава да покаже, че безбрежната процесуална власт на главния прокурор може да бъде използвана - ако не за принуда на съда да се разправи с посочените, то поне да бъдат враговете заклеймени пред народа, да се увери той, народът, че всяка съпротива, дори душевната, е безсмислена и това е достатъчно да бъде опазена стабилността на съединените в едно три власти от подронващите тази стабилност вражески елементи.

За да назовава враговете с такова спокойствие, Гешев има зад гърба си подкрепата не само на цялата прокурорска колегия и съсловните организации на прокурорите и следователите (чиято кариера зависи впрочем от колегията). След такова говорене, каквото чухме, две неща могат да се кажат за Гешев със сигурност:
Той има подкрепата не само на прокурорската колегия, а и лично на главния прокурор Сотир Цацаров и на цялото лоби в съдебната власт на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това е така, защото в прокуратурата и съответно в прокурорската колегия няма и не може да има други мнения извън това на главния прокурор. А Делян Пеевски е сред малцината едри представители на бизнеса, ако не единственият, непипнат досега от прокурорите на Цацаров, обратното - той е декларирано чист. (И в замяна прокуратурата в неговите издания е декларирано чиста.)

Всичко това означава, че кандидатурата на Гешев е предварително съгласувана между всички субекти с реална власт в държавата и можем да смятаме избора му за решен.

Официалното представяне на петия главен прокурор: професионалист с висок етичен стандарт

Иван Гешев е на 49 години, роден в София, завършил е право в Школата на МВР, вече Академия на МВР, и започва работа като оперативен работник в МВР. В съдебната система влиза през 1996 г. като следовател - до 2006 г. От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийската районна прокуратура. От 2012 до 2016 (в периода на главния прокурор Цацаров) се изкачва в Софийската градска прокуратура. През 2016 г. е назначен за шеф на току-що създадената Специализирана прокуратура, на която бяха възложени делата за високата корупция. Тогава започва да изгрява звездата на Гешев - акциите на спецпрокуратурата бяха обобщавани от него почти всяка седмица на специални брифинги и вечерта новините по телевизиите започваха с изявленията на Гешев. От юли 2018 г. е заместник-главен прокурор. Бързото изкачване на кариерната стълбица след поемането на властта от Цацаров подсказва, че Гешев е оценен именно от него като перспективен кадър на прокуратурата, който един ден ще се окаже подходящ да го замени.

"Виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, aдминиcтpaтивни yмeния на ръководител, изявeнa нeзaвиcимocт, висок етичен стандарт", пише в мотивите за номинацията му.
Изброяват се наградите му, след които символично се откроява грамота и плакет "Джовани Фалконе" - на името на убития от мафията италиански прокурор от юбилейно издание на конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж" – 2019 г., на посолството на Италия и община Благоевград.

В мотивите, разбира се, пише и това, че не са се потвърдили сигналите срещу него, включително за конфликт на интереси по делото "Иванчева". А сигналът, който досега е опровергаван само с познатите оценки за враговете, гласеше, че жената на г-н Гешев е била свързана с лице, което има общи фирми с основния свидетел по делото "Иванчева" - бизнесмена Александър Ваклин.

Звездата изгрява с делото КТБ, в което Пеевски го няма, защото ги няма "и Обама, и Путин"

Гешев се оказва способният да изнесе на плещите си делото за източването на КТБ с двайсет обвиняеми с 15 хиляди страници обвинителен акт и стотина свидетели, сред които обаче го няма най-близкият бизнес приятел на главния подсъдим, банкера Цветан Василев - депутатът от ДПС Делян Пеевски. Само Гешев е способен да отговори на въпроса защо го няма Пеевски в делото КТБ по начин, който ще накара репортерите да онемеят: "Няма ги и Обама, и Путин, и други ги няма", отвръща непроницаемо-невъзмутимо Гешев и слага край на въпросите.

И спектакълът пред Министерството на младежта и спорта доизгради образа на Гешев: зрелищното арестуване на кмета и зам.-кмета на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова, броенето на парите на тротоара в телевизионен ефир, за което не се намери един независим юрист да каже, че било задължително според НПК там да се извърши, както и недопускането на адвоката на арестуваните, който беше принуден да чака напразно два часа в подлеза пред Спортната палата (и пак не беше пуснат при задържаните - това видяха съдебните репортери). Нарушените права на двете жени са вече в изпратената жалба до Европейския съд в Страсбург, но няма да плати Гешев за евентуалното осъждане на държавата, въпреки че той се прослави, ръководейки лично акцията.

За последните две години се очерта най-характерната особеност на Гешев като прокурорски ръководител:

Каквото не достига в делото,
го компенсираме с брифингите, тоест с пропагандата


Забележете - не с писмените официални съобщения на прокуратурата, поне не всякога, а с брифингите на Гешев, на които може да се каже всичко, дори онова, което надали някога ще влезе в обвинителния акт, камо ли пък да се приеме за доказателство от съда, но нали в говоренето всичко е позволено за разлика от официалните съобщения.

Говоренето на Гешев заменя доказателствата и произнася присъдите. Само един пример е пресконференцията му на 18 април 2018 ден след акцията "Иванчева", на която изнесе "подробности", които ги нямаше после в кориците на делото, както се видя на публичните заседания на съда. Тази особеност в професионалното битие на Гешев бях нарекла "гешевизация" на борбата с престъпността: това е паралелното назоваване на правилното и грешното по методиката "Гешев", което трябва да се възприеме на ниво народ (вместо на ниво съд), защото този народ гласува на избори. Този детайл е сред особеностите на ерата Цацаров - Гешев, която ги отличава от предшествениците им и силно политизира тяхното управление на прокуратурата.

Кое отличава "петия поред" от предшествениците му

Отразявам журналистически пети избор на главен прокурор в тъй наречената демократична история на България: Иван Татарчев - Никола Филчев - Борис Велчев - Сотир Цацаров - Иван Гешев.

И Татарчев, и Филчев, и Борис Велчев в своето управление на прокуратурата отразяваха себе си с всичките свои страшни и недопустими или меки и дипломатични особености, в действията им се отразяваха собствените им представи за прокурорска власт, което неизменно ги конфронтираше малко или повече със съответната управляваща политическа власт. При тях беше ясно и прозрачно поведението на прокуратурата, макар и оспоримо, или неефективно, или двете.

При Цацаров - Гешев започна голямото покриване на реалните мотиви за едно или друго действие на прокуратурата. От една страна, за пръв път не виждаме конфронтация на главен прокурор с управляващата власт (дори Борис Велчев учтиво-укоризнено посочваше, че са необходими промени във функциите на прокуратурата, а те зависят от волята на политическата власт), която сега изпълнява всички законодателни искания на главния прокурор, за разлика от предишните.

За пръв път при Цацаров видяхме осъществена на дело в пълна мяра мощта на практически безконтролната прокурорска власт, и то за да бъде държана в определена посока политическата власт, без да имаме видима конфронтация с нея. Пример: аферата с изборните бюлетини "Костинброд", при която с участие на прокуратурата беше намален изборният резултат на ГЕРБ и дойде на власт правителството на Орешарски. Да сте чули Бойко Борисов да се е оплакал от Цацаров за това недопустимо от закона вмешателство на прокуратурата на политическия терен? Няма и да чуем. Виждаме мир и взаимна подкрепа, а зад завесата рекет и дълговечност.

Гешев - опазването на матрицата

Имаме всички основания да очакваме, слушайки тази сутрин Гешев, че ерата "Цацаров" ни е гарантирана с дълговечност. Политическата власт натрупа прекалено много провали и грехове, за да си позволи и най-малък ход встрани от визията на най-мощната институция в държавата - главния прокурор на Република България. Иначе във всяка секунда може да я сполети нов "Костинброд". Така че Гешев ще пази статуквото на своя създател, и то ще го пази така, че да не вземе да спечели изборите някой, който ще тръгне да променя матрицата, осигуряваща комфорта и на двете страни, плюс онази от здрача зад сцената.



Петя Владимирова, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар