Зима

Зима
Пролет

22 юли 2019 г.

Защо ГЕРБ търпя толкова дълго време модела "Тотев"?

Иван Тотев си отива от кметския пост. Отива ли си обаче моделът „Тотев“...



Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат за кмет на Пловдив.
 

Официално новината е от днес.
 

Но фактът е със стара дата.
 

На последният конгрес на ГЕРБ в изказването си пред делегатите лидерът на партията Бойко Борисов публично разкритикува работата на кмета на Пловдив Иван Тотев - не бил разбрал предупреждението му за "сините и червени лампички". Когато Борисов изричаше това пред смълчаната зала, самият Тотев отсъстваше - по джапанки и бермуди шляпаше из плажовете на Гърция, което бе ясно доказателство, че раздялата му с кметския пост вече е факт.

Потресаващо бе безочието му - скъпият джип Range Rover, загърбването на критиките, неглижирането на щетите, които управлението му нанесе на града и остави петно върху ГЕРБ.

В съвременната история на България няма друг кмет, който да е забогатял така безогледно в ерата на своето управление.

През последните 8 години колкото Пловдив затъваше в непрозрачни обществени поръчки, толкова фамилията "Тотев" процъфтяваше.

Откакто Синът е във властта, Семейството обнови 9-етажния си хотел; дигна и бизнес сграда до него; построи къща в центъра на Пловдив, оценена на 700 000 лв.; придоби къща, вила и апартамент в гръцки курорт на брега на Средиземно море; построи вила в Белащица; закупи земята под "Каменица", започна да вдига жилищни и офис сгради върху 32 дка в суперцентъра на града, сдоби се и с джип за 230 000 лева. И още, и още!
 

В града упорито шушукат, че луксозните имоти на Иван Тотев надминават богатството и на най-крупните олигарси.

"Мамин Ваньо" - така пловдивчани наричат кмета си, тъй като по документи той не притежава нищо, а цялото имущество, което ползва, се води на името на Майка му. Както се казва: могъл-направил!  Прибавете и приказката за зелника - и картинката става пълна!

Освен всички това, има още едно съществено „завоевание“ на прословутия Тотев – в историята на Пловдив за последните 100 години няма друг кмет, който да е подсъдим. Единственият осъден кмет пловдивчанин е Деньо Манев, лежал две години ефективно в началото на 20-ти век за използването на общински работници при частен строеж, за кражбата на 10 000 камъни от Бунарджика, за да вдигне къща на сина си и за получаването на подкуп в размер на 10 000 лева. Освен присъдата на съда, върху злощастния Деню се излива и гневът на съгражданите му – те разрушават къщата и играят хоро върху развалините ѝ.

Днес Иван Тотев е подсъдим заради ремонта на зоокъта в града. Делото се точи отдавна.
 

Разследван е от прокуратурата за изграждането на зала Колодрума, която може да участва за Гинес. По проект спортната зала струваше 24 милиона, накрая глътна от държавата и от общината над 60 милиона, без да се промени и запетайка от първоначалния ѝ проект и без да има гаранция, че това е окончателната ѝ стойност. Един от основните изпълнители на Колодрума, след проведени безброй обществени поръчки, е „Главболгарстрой" - фирма, която в същото време строи и семейния хотел „Империал", и къщата на Кмета в центъра на Пловдив, на ул. „Богомил". Нещо повече - „Главболгарстрой" дава на Майката на кмета - Роза Тотева над един милион лева заем, в качеството ѝ на собственик на „Квалификация консулт" ЕООД, твърдят в сигнал до прокуратурата Обединени патриоти.

Това е лицето на модела „Тотев“ в ГЕРБ.
 

Модел, разяждащ тъканта на държавното и общинско управление.
 

Всеизвестен е фактът, че една от ахилесовите пети на управлението в Пловдив е начинът на провеждане на обществени поръчки. През последните 8 години те се правеха в пълна секретност, където корупцията и шуробаджанащината, както се вижда, вървят ръка за ръка.

Моделът „Тотев“ започна с избора на Тотев. Фундаментът бе политическата арогантност и погазването на каквито и да било демократични принципи.

Тотев ще остане в историята и с христоматийния пример, който даде с филма си „Как се печелят избори в Пловдив“ - с невалидни бюлетини, с купуване на гласове, с впрягането на органите на реда срещу опонентите. В резултат на това Тотев и могъщият зад него ГЕРБ спечелиха срещу Славчо Атанасов с малко над 1000 гласа!

Модел „Тотев“ е модел на задкулисието. За тези осем години кметът Тотев не направи нито един публичен отчет, не застана лице в лице с хората, не организира нито един приемен ден, не направи реален диалог с професионалните гилдии.
 

Взимаше еднолични решения и затова сътвори купища от грешки.
 

Направи ремонти за чудовищно високи цени, изключително некачествени и много бавни. 
Пример в това отношение е ремонтът на подлеза на ул. „Гладстон“, който продължи 8 месеца, глътна 8 милиона, а първият проливен дъжд го превърна в Канале "Гранде", където автомобилите плуваха като лодки.

Моделът „Тотев“ работеше само с 5-6 фирми, които в града ги сочеха като „богоизбраните“, но Кметът не се вълнуваше толкова от общественото мнение. Беше всевластен! Безконтролен! И арогантен!
 

Удави в скандали дори и тържествата "Пловдив-европейска столица на културата", създавайки официална церемония по откриването на ръба на кича, но затова пък безумно скъпа.

След всичко това, естествен е въпросът защо ГЕРБ търпя безобразието "Тотев" толкова дълго време.
 

Всеизвестен факт е, че Бойко Борисов не обичаше Тотев. Даваше много за града, но Тотев не беше на сърцето му. Търпеше го заради Цветан Цветанов. Тотев беше човек на Втория. И за да има мир в партията, Първия се съобразяваше с това.

Сега е време за разплата.
 

Иван Тотев си отива от кметския пост.
 

Отива ли си обаче моделът „Тотев“.
 

Ако съдим по това, че Иван Тотев остава лидер на ГЕРБ в града, можем да се съмняваме.
Защото чрез общинските съветници Тотев ще контролира и притиска който и да е кмет на ГЕРБ, а чрез своята бизнес империя ще продължи да дерибейства.

Кой ще го наследи?
 

Кой ще е кандидатът за кмет от ГЕРБ? Кой ще защити наследството на Тотев през октомври? Този въпрос вече ехти в пространството под тепетата. Здравко Димитров, Георги Стаменов, Костадин Димитров?

В ГЕРБ са убедени, че ще спечелят категорично първия тур на изборите, но големият проблем пред партията на Борисов е балотажът. Там никое от спряганите до момента имена няма сигурен шанс срещу Славчо Атанасов, сочат прогнозите. Фактът, че всеки пети запитан посочва Славчо Атанасов като най-предпочитана фигура за поста кмет на Пловдив, говори, че преобладаващите политически нагласи в общината към момента са благоприятни за Атанасов и много проблемни за ГЕРБ. Здравко Димитров събира на този етап едва 11% доверие, Николай Радев и Дани Каназирева имат по 8% от декларативната подкрепа. Разбира се, че има достатъчно време кандидатите да се развият и състезанието да получи реални измерения.

В ГЕРБ обсъждат и вариант кандидат-кмет жена. Успешната Менда Стоянова е пример в това отношение, но дори и да бъде номинирана, тя няма да напусне мястото си в парламента. Единственото сигурно засега е, че кандидатът ще бъде издигнат от ГЕРБ, а не в коалиционен формат.

В Пловдив предстои тежка битка и за ГЕРБ, и за града.

Защото като лидер на ГЕРБ в града, дори и да не участва в надпреварата за кметския стол, Тотев ще води предизборната кампания. Ще бъде лицето ѝ, изразител на посланията, ще води агитацията, ще убеждава хората. Е, какъв успех ще има при наследството, което оставя?!

Избори в Пловдив с Тотев за ГЕРБ е като избори с Цветанов в България.

Въпрос на модел.

И на морал!

Иван Тотев

Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар